Глобалните фондови пазари се намират под ново сериозно напрежение, след като САЩ заплаши да въведе през септември мита от 10% за вноса на китайски стоки на стойност от 200 млрд. долара, което е допълнителен знак, че двете водещите икономики в света са още по-близо до мащабна търговска война.

Новината причини спад на основните борсови индекси в Азия, негативен старт на търговията в Европа и солидно понижение на американските фондови фючърси на извънборсовата търговия.

Японският индекс Nikkei приключи търговията в сряда с понижение от 1,19%, отстъпвайки от вчерашния две и половина седмичен връх и заличавайки част от печалбите от предходните три поредни сесии.

Новата ескалация на търговската война между САЩ и Китай доведе до спад на основният китайския индекс Shanghai Composite с 1,76% и на индекса Shenzhen Composite с 1,96%. С понижение от 1,75% приключи и индексът Hang Seng, докато корейският индекс Kospi се раздели с 0,8% от стойността си, а австралийският S&P/ASX - с 0,68%.

Напрежението се пренесе и на европейските пазари на акции, където основните фондови индекси се понижиха с над 1% при старта на днешната търговия. По този начин беше сложен край на серията от шест поредни сесии на позитивна търговия. Общият индекс Stoxx Europe 600 бележи спад от 1,18%, германският DAX 30 се понижава с 1,3%, френският CAC40 - с 1,1% и британският FTSE100 - с 1,21%. Акциите на предприятията от добивния и автомобилен сектори се намират под най-солиден натиск от продажби, като индексът SXPP на ресурсните компании вече се понижава с 2,6%, а автомобилният индекс SXAP - с 1,5%.

В същото време фючърсите на американския индекс DJIA, търгувани на извънборсовата търговия, се разделят с около 245 пункта (понижение с 1%), докато фючърсите на широкия индекс S&P500 се понижават с 0,88%.