Мярката 60/40 в помощ на бизнеса е достигнала до почти 200 хил. души, а за сектор туризъм - хотелиерство и ресторантьорство, се трансформира в 80/20. Предложила съм вече тя да бъде удължена до 1 май 2021 г.

Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на първото заседание Консултативния съвет по туризъм, цитирана в съобщение на министерството.

Одобрена бе субсидия от по 35 евро на седалка за чартърните полети. На 9 процента беше намален ДДС не само за ресторантьорство и кетъринг услуги, но и за ползване на спортни съоръжения, припомни Николова.

По Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще се окаже помощ на пострадали от пандемията туроператори и турагенти в рамките на 10 млн. лв. Също по ОПИК за подкрепа на микро- и малки предприятия над 27 хил. подадени проектни предложения са в процес на оценка, добави вицепремиерът.

Правителството вече предприе редица социални, икономически и финансови мерки в помощ на бранша, за да намали негативните последици за сектора, който е най-тежко пострадал от пандемията, отбеляза Николова. Пакетът от социално-икономически мерки е за близо 2 млрд. лв., дофинансиран с евросредства. От тях над 700 млн. лв. са безвъзмездни, другите са кредити и гаранции за кредити, изпълнявани чрез Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, поясни вицепремиерът. Тя изтъкна, че повече от 54 мерки са одобрени от Тристранния съвет за сътрудничество.

Отливът на туристи

Министърът отбеляза големия отлив на чужди туристи по обясними причини през Лято 2020. Според официалните статистически данни обаче пренощувалите български граждани във всички места за настаняване през това лято са над 1,44 млн., а за същия период на миналата година в местата за настаняване с 10 и повече легла те са около 1,46 млн. "Разликата е малка, докато при чужденците е сериозна. В някои по-малки курортни селища по Южното Черноморие дори има ръстове на туристи от по 20 на сто, което се дължи предимно и именно на българското присъствие", коментира Николова.

В общините Балчик и Несебър броят на българските и чуждестранните туристи бе почти изравнен през лятото, а в общините Варна и Каварна чуждите гости дори са преобладавали.

Какво ще прави Съветът по туризъм

Консултативният съвет по туризъм ще дава експертни становища в съответствие с нормативните актове и стратегическите документи, както и по конкретни професионални казуси, като намерението е страната да се утвърди като конкурентна, здравословна и безопасна дестинация за туристите, по думите на вицепремиера.

В състава му освен експерти от Министерството на туризма влизат повече от 60 авторитетни членове - ръководители и представители на туристическия бранш, работодателски и синдикални организации, национални курорти, сдружението на общините, образователната общност, неправителствения сектор и др., посочи министърът.