Германия вчера премахна карантинните мерки за пристигащите от още един български район - Добрич, в който се намира морският курорт "Албена". В същото време предупреди гражданите си да не пътуват до други рискови области в Европа, сред които част от хърватската ривиера и Корсика, места от традиционния избор на германските туристи.

Германските власти премахнаха изискването за PCR тест или 14-дневна карантина за пристигащите от област Добрич. Причината е, че вследствие на по-добри показатели за разпространението на COVID-19, институтът "Роберт Кох" е извадил региона от списъка с рисковите райони за пътуване.

На 7 август Германия обяви за рискови три области в България - Добрич, Благоевград и Варна. На 21 август страната премахна ограниченията за област Варна, като към този момент те остават в сила само за пътуващите от област Благоевград. За съжаление любителите на планинските преходи от Германия ще стоят далеч от Пирин, засега.

Германското министерство на външните работи обаче предупреди германците да не пътуват до редица европейски дестинации, сред които Прага, Женева, Дубровник и Корсика заради многото случаи на зараза с коронавируса там, предаде Ройтерс.

Към списъка на ведомството с районите, за които има препоръка да не се пътува, бяха добавени френските региони Оверн-Рон-Алп, Оситани, Нувел Акитен и Корсика, хърватските райони Пожега-Славония и Дубровник-Неретва.

От изброеното става ясно, че сред засегнатите от предупреждението са хитови дестинации за планински и морски туризъм във Франция, както и Дубровнишко-неретванска жупания, разположена в Южна Хърватия, в южната част на Далмация.

Открива ли се шанс пред България

Предстои да видим дали от решенията на германските власти ще се възползват български курорти, макар и в края на сезона. "Албена" - притегателно място за много чуждестранни организирани и неорганизирани туристи, преди месец започна да затваря хотели, заради отлив на гости.

Въпросите са: ще реагират ли бързо туроператорите в България, които работят с германски туристи; ще има ли подновен интерес от страна на германските туристи и ако има - ще може ли "Албена" бързо да се пренастрои и да го посрещне както трябва.

Съвсем неотдавна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с високопоставен представител на TUI Group - Томас Елербек, на когото каза, че Германия е приоритетен туристически пазар на страната ни - 761 156 германски граждани са посетили България през 2019 г. За сравнение от 1 юни до 6 август 2020 г. пренощувалите немски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 000.

Като отговор Николова получи поздравления за навременните мерки срещу пандемията и в подкрепа на туристическия бизнес и изразена надежда за повече германци в България идната година.

Вчера Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма прогнозира "много интензивен септември". "Наблюдаваме планината, морето и в цялата страна къщите за гости, семейните хотели. Магистралите станаха тесни", каза експертът, макар да имаше предвид предимно българските туристи (коментарът му бе направен преди да дойде новината от Германия). До средата на октомври се очаква да има туристи по морето, уверен е Драганов.

Иначе потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили с 1892 през изминалото денонощие до 255 366, предаде Ройтерс, позовавайки се на института "Роберт Кох". Жертвите на Ковид-19 са се увеличили с три до 9341 души.