20 години е дълъг период за концесии и "връзва ръцете" на следващите управляващи. Това е предателство спрямо туризма. Работата на министъра на туризма е създаване на политики, които да подобряват икономическата среда и да редуцират корпоративните интереси и създаването на картели, както и наливането на пари в офшорки. Добре е да има равенство между икономическите субекти. Това каза пред bloombergtv.bg доц. д-р Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Всичко, което се случва тази година в туризма, е за добро и може да извлечем ползи от него. Къщите за гости и семейните квартири бяха пълни през цялото време. Там има добро обслужване и то е персонално, защото хората се познават. Доста хора запазиха баланса и устояха на кризата. Българите и като туристи, и като предоставящи туристически услуги показаха как се прави основата за устойчив бизнес", обясни Драганов.

За големите корпоративни хотели обаче той смята, че са получили пари, които не са били генерирани пряко от съответния бизнес, а от страничните доходи на собствениците.

"Те наливат пари и търсят норма на печалба, но започнаха да приемат чуждестранен персонал, който е по-нископлатен", посочи той.

Като безумие в цялата ситуация Драганов определи унищожаването на природата.

Според данни от Института за анализи и оценки в туризма 7,2 млн. ще са пътуващите в периода между май и края на октомври.

"От друга страна, около 550 хил. са българите, които не отидоха в чужбина, и една част от тях се насочиха към родното Черноморие", допълни той.

Драганов коментира и дигитализацията в туризма, обяснявайки, че тя е важна, но "трябва да я има човещината, иначе няма да има туризъм".