Международната агенция за енергията (МАЕ) очаква силно увеличение на възобновяемите енергии през 2019 година в света след неочаквания застой в сектора през 2018 година, свързан с промяна на бюджетните ориентации в Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Начело с фотоволтаичната слънчева енергия и вятърните централи на суша, допълнителните производствени мощности, инсталирани този година, се очаква да нараснат с близо 12 процента - най-силния темп от 2015 година.

Допълнителните мощности за цялата година се очаква да достигнат 200 гигавата (GW).

Само при фотоволтаичните съоръжения се очаква нарастване от 17 на сто със 115 гигавата, като така за първи път ще бъде прехвърлен прагът от 100 гигавата нови инсталации.

През 2018 година новите мощности при всички видове енергия се увеличиха с около 180 гигавата, колкото и предходната година. Това беше първата година след 2001 без ускорение на растежа. Тогава причината беше промяна в стимулите в подкрепа на слънчевата енергетика в Китай, целящо да ограничи разходите и по-доброто управление на интегрирането на производството на слънчева енергия в електрическата мрежа.

Фотоволтаичният сектор не се е върнал към рекордния растеж в Китай, най-големия световен пазар, но Европейският съюз е компенсирал това, по-специално Испания.

Виетнам и Япония са в пълен бум под въздействието на стимулиращи мерки, както и Индия и Китай.

При вятърната енергия на суша се очаква увеличение от 15 процента на новите инсталации, по-специално благодарение на Китай и САЩ. Подемът в офшорните зони се очаква да остане без промяна на равнище +5 гигавата през 2019 година, теглен от ЕС и Китай.