Европа се "завръща към бензина". С подобен призив анализатори в Европа очертават забавянето в търсенето на нови електромобили. Пример за това са продажбите на електромобилите на Volkswagen, които са червен сигнал за автомобилната индустрия.

Продажбите на електрически превозни средства на Volkswagen са намалели с близо 25% в Европа. Това се случва при забележимо преминаване към бензинови автомобили на фона на намаляващия интерес към моделите, работещи с батерии, се казва в доклада на компанията, цитиран от Yahoo Finance и Telegraph.

Там е записано още, че спадът, наблюдаван през първото тримесечие на годината, се дължи на повишената инфлация и ескалиращите разходи за енергия, които охладиха ентусиазма на потребителите за електрически автомобили. В световен мащаб Volkswagen, който също притежава марки като Audi, Skoda и Porsche, отбеляза спад от 3% в продажбите на електрически превозни средства. Това са общо 136 400 единици електромобили. За разлика от тях, продажбите на традиционни превозни средства с двигатели с вътрешно горене са се увеличили с 4%, доближавайки два милиона бройки. Причината за спада в търсенето на електрически превозни средства идва след като правителствата в Европа намаляват субсидиите и смекчават амбициозните цели за постепенно премахване на бензиновите и дизеловите автомобили.

В Обединеното кралство министър-председателят Риши Сунак отложи забраната за продажби на нови бензинови и дизелови двигатели от 2030 г. до 2035 г. и премахна стимулите за закупуване на нови електромобили миналата година. Въпреки силното присъствие на Volkswagen на британския пазар с модели като Audi e-Tron и Volkswagen ID, търсенето на бензинови автомобили расте по-бързо от това на електрическите им конкуренти.

В ЕС продължават дискусии за промяна на забраните за автомобили с изкопаеми горива, за да се разрешат синтетичните горива. Краят на субсидиите за EV в Германия, съчетан с паузата на ЕС за целите за емисии, значително повлия на продажбите на Volkswagen. Освен това конкуренцията се засилва с навлизането на пазара на по-евтини, подкрепени със субсидии китайски електромобили.

"Нашето диверсифицирано продуктово портфолио ни дава необходимата гъвкавост, за да компенсираме колебанията в търсенето в определени сегменти - както в момента е случаят с изцяло електрическите превозни средства - в други", каза Хилдегард Вортман, член на изпълнителния борд на Volkswagen.

Матиас Шмид, основател на Schmidt Automotive Research, заяви, че Volkswagen е бил засегнат от намаляването на субсидиите за продажбите на електромобили в Германия. ЕС също така замрази целите за емисиите за автомобилните паркове, спъвайки продажбите.

Mercedes-Benz също отчете спад от 8% в продажбите на електромобили, обвинявайки "внезапния край на данъчните стимули" в Германия и постепенното спиране на популярен електрически модел от марката Smart.

Продажбите на електромобили на Volkswagen също са подложени на натиск, тъй като европейските производители на автомобили са изправени пред нарастваща конкуренция от притока на нови електрически автомобили, произведени в Китай. Марки като BYD предлагат автомобили, захранвани с батерии, на по-ниска цена спрямо западните конкуренти.

ЕС започна разследване на субсидиите, предлагани на китайски производители на автомобили от Пекин. Експерти от германския институт Кил изчисляват, че само BYD е получил повече от 3,4 млрд. евро (2,9 млрд. британски лири) субсидии през последните години, съобщи агенция Bloomberg.

Въпреки това, докато продажбите на електрически автомобили в Европа спаднаха рязко, те се покачват с почти 91% в Китай, добавят от Volkswagen. Хилдегард Вортман, член на изпълнителния съвет на Volkswagen, каза: "Нашето диверсифицирано продуктово портфолио ни дава необходимата гъвкавост, за да компенсираме колебанията в търсенето в определени сегменти - както в момента е случаят с изцяло електрическите превозни средства", обясни експертът.

Понижението в продажбите на Volkswagen следва тренда за рязък спад в доставките на Tesla, водещият производител на електрически автомобили на Запад. Миналата седмица бизнесът на Илон Мъск отчете спад на продажбите с 8% през първото тримесечие.

Не всички компании изпитват затруднения: BMW заяви в сряда, че продажбите му на електромобили са се увеличили с 28 процента през трите месеца до март. Доставките на захранваните от батерии модели като i4, iX1 и i7 скочиха с 41 процента през разглеждания период.

Много производители на автомобили обаче отложиха плановете си за пускане на нови електрически автомобили на фона на доказателствата, че ентусиазмът на шофьорите към тях намалява.

Bentley, британският производител на автомобили, собственост на Volkswagen, отложи плановете си да пусне първия си електрически автомобил до 2026 г. Марката суперколи Lamborghini, която също е собственост на германския автомобилен гигант, няма да започне да продава изцяло електрически модел до 2028 г.

Stellantis, автомобилният гигант, който притежава марките коли като Peugeot, Vauxhall, Maserati, Citroen и други, заяви, че ще удължи производството на своя бензинов Fiat Panda до 2030 г. Производителят планира да смени своя най-продаван градски автомобил на изцяло електрически до 2027 г.

Други производители на автомобили се отказаха от плановете си за разширяване. Ford забави производството на два нови електрически модела, докато Mercedes-Benz по-рано тази година се отказа от плановете гамата му да бъде изцяло електрическа до края на 2030 г.

По-рано този месец шефът на Mercedes-Benz Ола Келениус призова ЕС да намали митата върху електромобилите, които се внасят от Китай. Призивът идва по същото време, когато Европейската комисия обмисля дали да повиши вносните мита, докато Европа продължава да се бори с китайските субсидии.

Келениус каза, че повишената конкуренция ще "помогне на производителите на автомобили в Европа да произвеждат по-добри автомобили в дългосрочен план" и че правителственият протекционизъм "върви по грешен път".

Коментарът на Келениус е шамар за ЕС, който твърди, че Китай "изкривява" пазара на електромобили. Припомняме, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен още през септември заяви, че "глобалният пазар е наводнен с евтини китайски коли".