По данни на Transport & Environment (T&E), почти една пета (19,5%) от електромобилите, продадени в Европа през миналата година са били произведени в Китай, а през 2025 г. този цифра може да достигне една четвърт (25%).

Прогнозата идва в момент, в който Европейският съюз обсъжда въвеждане на увеличени мита за китайските електромобили, като се оправдава с това, че Китай субсидира своите производители.

Според T&E, увеличаването на производството на електромобили за масово ползване и инвестициите в европейската верига на доставки на батерии (акумулатори) е единственият начин за производителите на автомобили в Европейския съюз да се конкурират с китайските марки, но митническите тарифи ще помогнат за локализиране на производството на електрически превозни средства.

Въпреки че сега китайският внос за Европа се състои основно от коли на Tesla, Dacia и BMW, произведени на територията на Китай, T&E прогнозира, че китайските марки може да заемат 11% от европейския пазар на електромобили през 2024 г. и 20% през 2027 г. Тази консервативна прогноза предполага линеен ръст на пазарния дял на китайците на база на данните за последните две години, въпреки че само BYD е насочена към 5% дял на европейския пазар на електромобили през 2025 г.

Юлия Полисканова, старши директор на веригата за доставка на превозни средства и електрически превозни средства в T&E, коментира, че митата няма да защитят европейските производители на автомобили за дълго. "Тарифите ще принудят производителите на автомобили да локализират производството на електрически превозни средства в Европа, което е добре, защото има нужда от тези работни места и умения. Но митата няма да защитят производителите на автомобили за дълго. Китайските компании ще строят заводи в Европа и нашата автомобилна индустрия трябва да бъде подготвена за това", казва тя.

Повишаването на тарифите от ЕС за внос на транспортни средства от Китай до 25% ще направи китайските седани и SUV по-скъпи от европейските еквиваленти. Въпреки това, компактните SUV и по-големите модели, внесени от Китай, все още ще останат по-евтини.

От T&E смятат, че високите тарифи за внос трябва да са придружени от регулаторен натиск за увеличаване на производството на електромобили в Европа. По-специално се предлага да се обмисли определянето на цели за електрификация на автомобилните паркове на компаниите до 2030 г.

Европейските инвестиции в производството на литиево-йонни батерии също са застрашени, смятат от T&E, тъй като клетките, произведени в Китай, са поне с 20% по-евтини, отколкото в Европа, а китайските производители на батерии изпреварват конкурентите си в технологията и управлението на веригата за доставки. САЩ също привличат инвестиции в производството на батерии чрез щедри субсидии, напомнят експертите.

От T&E казват, че европейците не могат да създадат конкурентоспособно производство без субсидии. И тъй като те все още не съществуват, има смисъл да се вземат предвид митническите тарифи. В сравнение със САЩ и Китай, ЕС в момента има най-ниските тарифи за батерийни клетки - 1,3%, срещу 10% в Китай и 15% в САЩ за китайски батерии.