Администрацията на Байдън ще настоява Китай да промени индустриалната си политика, която представлява заплаха за работните места в САЩ, каза министърката на финансите Джанет Йелън в понеделник след приключване на четиридневните разговори с китайски официални лица, предаде Асошиейтед прес (AP).

Тя също така отбеляза, че в Пекин са провели трудни разговори за националната сигурност, включително за американските опасения, че китайски компании подкрепят Русия във войната й в Украйна.

Но фокусът на посещението на Йелън беше индустриалната политика и това, което САЩ и Европа описват като производствен свръхкапацитет в Китай. Богатите нации се страхуват от вълна от евтин китайски износ, който ще затрупа местните заводи. Йелън даде за пример производството на електрически превозни средства и техните батерии, както и оборудването за слънчева енергия - сектори, които администрацията на САЩ се опитва да насърчи на вътрешния пазар - като области, в които субсидиите от китайското правителство са довели до бързо разширяване на производството.

"Китай вече е твърде голям, за да може останалият свят да поеме този огромен капацитет. Действията, предприети от КНР днес, могат да променят световните цени", каза финансовата министърка, използвайки акронима на официалното име на Китай, Китайска народна република. "И когато световният пазар е наводнен от изкуствено създадени евтини китайски продукти, жизнеспособността на американски и други чуждестранни фирми е поставена под въпрос."

Не е ясно как Китай ще отговори на подобни твърдения. Европейски служители многократно са повдигали въпроса при посещения в Китай, без признаци за промяна от китайска страна. Освен това една от основните цели на лидера Си Дзинпин е да изгради нацията като голяма сила, така че да не се чувства принудена да се поддава на външен натиск.

Но свръхкапацитетът също засяга и самият Китай - ценовите войни в сектора на електромобилите се очаква да изгонят някои производители от бизнеса - във връзка с това експертите призоваха за по-добра координация на политиките за насърчаване на нови технологии. По време на посещението на Йелън правителството се съгласи да започне разговори за това, което двете страни нарекоха "балансиран растеж".

"Ние възнамеряваме да подчертаем необходимостта от промяна в политиката на Китай по време на тези разговори", каза Йелън на пресконференция, проведена на открито в резиденцията на американския посланик в Пекин.

В събота официалната новинарска агенция Синхуа заяви, че китайската страна е "отговорила напълно на въпроса за производствения капацитет" по време на разговорите на Йелън с вицепремиера Хъ Лифън, водещ представител на Китай в отношенията със САЩ по икономически и търговски въпроси.

Бил е отхвърлен аргументът на Йелън за производствен свръхкапацитет, определяйки го като претекст за водене на протекционистка политика от страна на Съединените щати.

Преди повече от десетилетие финансовата министърка каза, че наводнение от "китайска стомана на по-ниски цени... унищожи индустриите по света и в Съединените щати. Заявих ясно, че президентът Байдън и аз няма да приемем тази реалност отново."

Срещата между Йелън и Лифън продължи повече от четири часа и половина. Бяха обсъдени редица теми, като основен приоритет за Йелън са американските опасения, свързани с нарастващия износ от Китай на електрически превозни средства, слънчеви панели и други стоки.

Във връзка с войната в Украйна Йелън предупреди, че всички банки, които улесняват продажбата на военни стоки или стоки с двойна употреба на Русия, могат да бъдат изправени пред налагането на санкции от САЩ.

"Подчертах, че компаниите, включително тези в КНР, не трябва да предоставят материална подкрепа за войната на Русия и че ще бъдат изправени пред значителни последствия, ако го направят", каза Йелън.

Йелън, бившата председателка на Федералния резерв на САЩ, се срещна с управителя на централната банка на Китай Пан Гуншън по-рано в понеделник.