Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа трябва да втвърди тона си в разговорите с Китай относно възприетите нечестни търговски практики от китайска страна.

Изразената от Фон дер Лайен позиция, за която съобщи Ройтерс и БТА цитира, идва само дни преди посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Пекин.

Според ръководителката на ЕК европейските компании трябва да имат същия пазарен достъп в Китай, какъвто китайските фирми имат в Европа.

Фон дер Лайен също така призова Олаф Шолц да заеме твърда позиция пред китайските власти относно свръхкапацитета на азиатския гигант и нелоялните му практики, свързани с конкуренцията.

Във вторник американският финансов министър Джанет Йелън зае сходна позиция, подчертавайки китайския свръхкапацитет и заявявайки в интервю за Си Ен Би Си, че не изключва предприемането на каквито и да е мерки, включително и налагането на мита срещу Китай на фона на опасенията, че Пекин умишлено наводнява международните пазари с евтини "зелени" технологии.

Германските интереси в Китай

В програмата на канцлера Шолц е включена среща с президента Си идния вторник, но и и посещение на производствен обект на германска компания, специализирана в производството на водородни двигатели.

В понеделник Шолц ще бъде в Шанхай, за да посети завод на германски производител на пластмаса и ще произнесе реч в китайски университет.

Предишната визита на Шолц, през ноември 2022 г., беше критикувана заради близките отношения между Пекин и Москва, както и заради предполагаемите нарушения на човешките права в Китай.

Миналото лято Берлин представи стратегия за намаляване на рисковете по отношение на икономическото си обвързване с Китай, която обаче страда от липса на конкретика, отбеляза преди дни Ройтерс.

Сред топ мениджърите, включени в делегацията на Шолц, личат имената на главния изпълнителен директор на "Сименс" (Siemens) и президент на Азиатско-тихоокеанската комисия на германския бизнес Роланд Буш, на главния изпълнителен директор на "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) Ола Калениус, на шефа на Бе Ем Ве (BMW) Оливер Ципсе и на шефа на "Тисенкруп" (Thyssenkrupp) Мигел Лопес.

Такова лидерско присъствие наблюдателите тълкуват като знак за продължаващата зависимост на Германия от производството в азиатската страна въпреки опитите за постепенно отдалечаване.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността в средата на февруари министърът на външните работи на Китай Ван И заяви при разговор с Олаф Шолц, че Китай и Германия трябва да "премахнат намесата" и да продължат с отворената и свободна търговия.