Българската петролна и газова асоциация ще окаже пълно съдействие на Комисията за защита на конкуренцията, защото няма какво да крие.

Това обяви Светослав Бенчев от Асоциацията пред bTV. Вчера КЗК извърши внезапна проверка, която доведе до запечатване на офиса. Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос - съхранение -търговия на едро - търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала. Това се случва на фона на предложението на властта да се създаде Държавна петролна компания и съответно държавни бензиностанции с цел регулиране пазара на горива.

Бенчев поясни, че това е поредната такава проверка от 10 години, откакто той е част от петролната и газова асоциация.

"Последното претърсване беше преди две години. Тогава не беше установено нищо ", обясни експертът.

Той разказа как е протекла сегашната проверка: На място са дошли служители, събрали документите, които са им необходими, направили са копия на компютрите, които са в офиса.

По думите на Бенчев, документите представляват становища и позиции, които Българската петролна и газова асоциация е отправила към различни институции и медии, протоколи от управителни съвети.

Относно падането на цените на суровия петрол в световен мащаб и нашите цени на горивата Бенчев обясни, че не може цената на данъчния склад и на бензиностанциите да е една и съща. "В тази разлика от 40-50 ст., както беше казано в медиите, всъщност това са едни разходи, които компаниите правят за да поддържат своя бизнес, да плащат заплати на служителите и други", добави Бенчев.

Темата коментира пред Нова телевизия и лидерът на Воля, който е и собственик на бензиностанции, Веселин Марешки. Преди дни той лансира тезата, че заявката на правителството за Държавна петролна компания е била негова. 

По думите му обаче, проверката в БПГА е правилна, но леко закъсняла.

"Такива влизания в офиси трябваше да има при предишни проверки. Не съм сигурен дали ако е имало документи, те не са заличени. Не мога да съм убеден в крайния ефект от тази акция", посочи още депутатът.

Марешки коментира създаването на "Държавна петролна компания". "Да, това е лично моя идея. В последните няколко години аз започнах тази своя битка. Казвал съм, че държавата трябва да излезе срещу този проблем и да го реши с нейната мощ", каза оше веднъж той.

Лидерът на Воля обясни и откъде трябва според него да се снабдяват с гориво държавните бензиностанции и каза дали това ще се случва през "Лукойл". "Не, това не е задължително, но това е най-лесният вариант. Тази идея не я виждам като някаква битка срещу "Лукойл" или срещу някой друг от играчите на пазара. Виждам я като опит за оздравяване на пазара и за неговото нормализиране", заключи Марешки.