Отмяна на търговете за студения резерв* и замяната им с друг механизъм, предвиждат законови промени, които управляващите (ГЕРБ и "Обединени патриоти") ще внесат още в понеделник в Народното събрание.

Това обявиха на брифинг в парламента енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

Търговете ще бъдат отменени от закона за енергетиката с преходна разпоредба, това е политическо решение - да се търсят варианти така, че да не се дава възможност да се предоставят пари на досегашните играчи, които чрез търгове са вземали част от капацитета на студения резерв, разясни Николов.

По-рано пред журналисти председателят на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов каза, че през 2018 г. на два транша - над 20 млн. лв., веднъж, и 30 млн. лв., втори път, - общо около 60 млн. лв. са отнети от държавната ТЕЦ "Марица-Изток" 2, като от централата се отказват доброволно от резерва, а парите се пренасочват към ТЕЦ Варна, току-що закупена от дружеството на съдружник на Ахмед Доган и после прехвърлена на него.

Получават се едни милиони от държавата (след проведените от ЕСО търгове за закупуване на разполагаемост за студен резерв - б.р.), срещу които съответните енергопроизводители, централи, почти нищо не правят и не могат да осигурят аварийно включване на допълнителни мощности, аргументира се Симеонов.

До 1 юли 2021 г., когато се преминава към пълна либерализация на електроенергийния пазар и влиза в сила механизмът за капацитет, ще има преходен период и със законовите промени, за да се гарантира сигурността на енергийната система през това време, се дава възможност на министъра на енергетиката със заповед да може да определя сигурността на системата, отбеляза Николов. Най-вероятно, обмисля се още, министърът ще се опре на решението на НС и ще даде възможност на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 да участва, съобщи в аванс депутатът от ГЕРБ.

Какъв ще е новият механизъм

Механизмът за капацитет, който трябва да замени механизма на студения резерв, е свързан с гарантиране на електроенергийната сигурност на държавите-членки на ЕС, подчерта Теменужка Петкова.

Механизмът за капацитет, който ние сме избрали и преговаряме с ЕК, е т.нар. пазарен механизъм за капацитет, т.е. ще подпомагаме определени производители на електрическа енергия да произвеждат ток и, от една страна, да гарантират ликвидност на пазара на ел.енергия, от друга - енергийната ни сигурност, обясни тя.

Крайният срок за въвеждането на този механизъм е 1 юли 2021 г.

Петкова отбеляза, че студеният резерв, определен сега със заповед на министъра, е до 650 мегавата средногодишно.

* Електроенергийният системен оператор (ЕСО) обявява търгове за закупуване на разполагаемост за бавен третичен (студен) резерв от производители на електрическа енергия за определени периоди от време.