Обемът на студения резерв трябва да бъде силно ограничен със заповед на енергийния министър, тъй като има сериозни подозрения и упреци, че се злоупотребява с парите. Темата е била обсъдена на коалиционния съвет в четвъртък, обясни лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов пред журналисти.

Засега той се въздържа да каже конкретно с колко трябва да се намали резервът, но подчерта, че е в пъти, може би - десет. Решението се очаква до дни, имало съгласието и на премиера Бойко Борисов, каза Симеонов.

На последното заседание на коалиционния съвет взехме решение да обръщаме малко по-сериозно внимание на всички приказки по отношение на обвързаността на изпълнителната власт, на Министерския съвет, с обекти на Доган и на Пеевски, ще се работи в посока осветляване на съмненията на обществото за такива връзки, съобщи Симеонов.

Получават се едни милиони от държавата, срещу които съответните енергопроизводители, централи, почти нищо не правят и не могат да осигурят аварийно включване на допълнителни мощности, аргументира се депутатът.

Валери Симеонов заяви, че през 2018 г. на два транша - над 20 млн. лв., веднъж, и 30 млн. лв., втори път, - общо около 60 млн. лв. са отнети от държавната ТЕЦ "Марица-Изток" 2, като от централата се отказаха доброволно от резерва, а парите се пренасочват към ТЕЦ Варна, току-що закупена от дружеството на съдружник на Ахмед Доган и после прехвърлена на него.

Студеният резерв представлява, според нас, форма на източване на държавния бюджет, подчерта Валери Симеонов.

Той добави, че предстои тези факти да бъдат коментирани в управляващата коалиция и да бъде преценено дали казусът трябва да бъде прехвърлен на прокуратурата за съответната проверка. Защото, обясни политикът, става въпрос за доброволно отказване на едно държавно предприятие от суми, които са му крайно необходими, и пренасочването им към частна ТЕЦ.

След отхвърляне на вота на недоверие Валери Симеонов щял да постави и въпроса за незаконните, по думите му, строежи в парк "Росенец", както и за удълбочаването на водния канал от Черно море през Варненското и Белославското езеро до пристанището на ТЕЦ Варна. Има много сериозни подозрения и съмнения в обществото, че пристанището на Доган игнорира държавното пристанище "Варна", което е на брега на морето, посочи лидерът на НФСБ.

Всяка година топлоцентралата, мажоритарна собственост на Ахмед Доган, печели най-голяма част от търговете за студен резерв, съобщи economic.bg. Това започна през 2018 г., малко след като бившият транспортен министър Данаил Папазов прехвърли 70% от собствеността на централата на Доган. Всяка година ТЕЦ-ът получава около 30 млн. лв., без да се налага да работи въобще. Той дори беше глобен с 2 млн. лв., тъй като не е бил активиран по искане на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) в началото на 2019 г., отбелязва специализираното издание.

* Електроенергийният системен оператор обявява търгове за закупуване на разполагаемост за бавен третичен (студен) резерв от производители на електрическа енергия за определени периоди от време.