"България и Съединените американски щати са стратегически партньори в енергийната област и това е ключов фактор за диверсификацията на енергийните доставки не само в нашата страна, а и в целия регион". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с помощник-държавния секретар в Бюрото за енергийни ресурси на държавния департамент на САЩ Франк Фанън. В срещата участва и посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа.

България работи активно за гарантиране на енергийната сигурност и оценява високо подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетните инфраструктурни проекти в тази област - междусистемната връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

Министър Петкова информира помощник-държавния секретар Фанън за напредъка по отношение на проекта: произведени тръби за 150 км, разчистени 103 км от трасето, разнесени тръби над 80 км, стартирал процес на заваръчни дейности, изкопаване на траншея и полагане на тръби.

Междусистемната връзка като инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа е приоритет за правителството, заяви Петкова.

Франк Фанън оцени високо напредъка на България в реализирането на приоритетите й за енергийна диверсификация и потвърди подкрепата на САЩ в тези усилия. Той отбеляза, че САЩ приветстват участието на България в терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Преди посещението си в България той бе в Гърция заедно с държавния секретар Майк Помпео, където сериозна част от разговорите са били посветени на енергийната диверсификация и енергийната сигурност в региона.

България разглежда изграждането на междусистемната връзка с Гърция и участието в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис в синергия, подчерта Теменужка Петкова. С участието си в тях страната ни извършва реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и се превръща в ключов фактор за този процес в региона. Енергийният министър оцени високо подкрепата на САЩ за превръщането на България в регионален енергиен хъб.

Както вече стана известно България планира внос на втечнен газ, включително от САЩ, през терминала край Александруполис и след регазификация - доставката му през интерконектора от Гърция.

Теменужка Петкова и Франк Фанън обсъдиха и напредъка по проекта за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".