Гърция и САЩ подкрепиха проектите за регионални газопроводи и се договориха да работят за диверсификация на доставките на енергоносители в Югоизточна Европа, включително и в България. Това се казва в съвместно изявление след заседание на Работната група на високо равнище за стратегически диалог по енергийните въпроси, разпространено в понеделник от гръцкото външно министерство и цитирано от агенция ТАСС.

Двете страни са потвърдили решимостта си за съвместна работа в подкрепа на диверсификацията на източниците на енергия в Югоизточна Европа, както и за разработка на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие и повишаване на регионалната енергийна сигурност.

САЩ са изразили задоволство от завършването на строителството на гръцкия участък от Трансадриатическия газопровод (ТАP) изказал се е в подкрепа на продължаване на строителството на газовия интерконектор Гърция-България, (Interconnector Greece - Bulgaria, IGB), одобрил е хода на реализация на проекта за плаващ терминал за регазификация на втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис (в който акционерно участие от 20% от капитала придобива и "Булгартрансгаз" - б.р.) и за подземно хранилище за природен газ в град Кавала, както и за свързване на тръбопроводите между Гърция и Северна Македония, се казва в съвместното изявление.

Делегациите на Гърция и САЩ са потвърдили отново своята подкрепа за диверсификацията на вариантите за износ на енергоносители в Източното Средиземноморие, които засилват енергийната сигурност на регионално и европейско равнище и които се явяват ефективни от търговска гледна точка, което може да включи и нови инфраструктурни проекти, като Източносредиземноморския газопровод "ИйстМед" (EastMed Pipeline).

Какво е мястото на България в проектите

На 28 февруари 2020 г. по време на шестата Министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор, провела се в Баку, министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря със зам.-помощник секретаря на Бюрото по енергийни ресурси на САЩ Кърт Донъли. Тогава от Министерството на енергетиката съобщиха, че страната ни е получила висока оценка за напредъка в изграждането на междусистемната връзка с Гърция, както и взетото решение за участие чрез "Булгартрансгаз" ЕАД с дял от 20% в проектната компания за изграждане на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Петкова е припомнила, че през последните осем месеца България за първи път реализира алтернативни доставки на втечнен природен газ от терминала в Гърция, включително и с произход САЩ.

На 24 януари 2020 г. България и Кипър взаимно се увериха в засилване на енергийното сътрудничество в контекста на плановете на Израел, Кипър и Гърция да построят Източносредиземноморския газопровод "ИйстМед". премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев с , който бе на посещение в София в петък.

Пред гостуващия в София кипърски външен министър Никос Христодулидис премиерът Бойко Борисов определи "ИйстМед" като "един изключително мащабен енергиен и инфраструктурен проект, който има огромно геополитическо значение за развитието на региона и Европа".

Премиерът Борисов, министър Петкова инспектират строителството на газовата връзка с Гърция, 19 ноември 2019 г.ия

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

Борисов отбеляза тогава, че строящата се газова връзка с Гърция ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор и ще отвори пътя за внос на втечнен газ от Гърция, както и от бъдещия "ИйстМед". Във връзка с това разглеждаме като перспективно стратегическото енергийно партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция, добави българският министър-председател.

За какво още се договориха САЩ и Гърция

На работната среща са били обсъдени и потенциални инвестиции на американския частен сектор в гръцкия енергиен сектор, възможностите на пазара за нефт и разширяването на сътрудничеството и инвестициите в сферата на възобновяемите източници на енергия в светлината на наскоро приетия гръцки закон "За модернизацията на законодателството в областта на околната среда", се казва в изявлението.

И двете страни са приветствали участието на компанията ЕксънМобайл (ExxonMobil) в сътрудничество с Тотал и Хеленик петролиъм (Total и Hellenic Petroleum) в два морски участъка, предоставени за търсене и експлоатация на въглеводороди западно и югозападно от о. Крит.

Това е второ заседание на работната група, проведено във видеоконферентен формат и в него са участвали помощник държавният секретар по въпросите на използването на енергийните ресурси Франсис Фанън, заместник-министърът на енергетиката Марк Менезес, заместник-министърът на външните работи на Гърция по въпросите на икономическата дипломация Константинос Франгоянис и заместник-министърът по опазване на околната среда и на енергетиката Герасимос Томас.