Щетите от мораториума вече са нанесени, а обявената помощ единствено замазва проблема. Това каза пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт в анализ на последиците от мораториума върху цените на тока.

"Не остана заинтересована група, която да не се е обявила против мораториума. Големи потребители, синдикални организации, бизнес организации, енергийните предприятия - всички се обявиха против него. Включително енергийни експерти - и от парламента, и от управляващата коалиция, и от опозицията", категоричен е експертът.

"Аз се надявах мораториумът да бъде отхвърлен, защото не е законен. С решение не може да се отмени законово установено право на Комисията (КЕВР - бел. ред.) По същия начин по-предният парламент беше взел решение да ограничи правомощията на изпълнителната власт", заяви Николай Стайков. По думите му намесата в работата на регулаторни органи е недопустима.

"Цената на тока е много висока. Бизнесът в България не е подготвен за такива екстремни стойности", отбеляза Стайков. Той е на мнение, че процесът на либерализация е направен по малко странен начин.

"Изглеждаше като предните две либерализационни вълни, но там говорехме за няколко десетки компании, потребители на средно и на високо напрежение. В момента става въпрос за няколкостотин хиляди компании. Нормално е да има сериозни проблеми. Това са малки потребители, в голяма степен те нямат представа как работи този пазар", коментира експертът.

Много ВиК дружества не могат да си плащат разходите за ток и това не е проблем от последния месец, той се влачи от години, подчерта още Николай Стайков.