Наложеният мораториум върху нарастването на цените енергийните ресурси не би трябвало да доведе до санкции от страна на ЕК, според началника на политическия кабинет на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, която отговори на журналистически въпрос в Министерски съвет.

С решение на парламента от понеделник, 16 декември, цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулиран пазар ще се запази на нивата от 16 декември т.г. до 31 март 2022 г.

"Очакванията ни са да няма по никакъв начин санкции от Европейската комисия, тъй като той не противоречи на някоя позиция на Европа", каза Бориславова, цитирана от БТА.

Мораториумът е с временно действие - до 31 март, като по този начин се дава възможност за отложено нарастване на цените, докато бъдат взети конкретни мерки и на ниво изпълнителна власт, за да се стабилизира това повишение.

Началникът на политическия кабинет на премиера изтъкна, че не се планира шоково нарастване на цените на тока, парното и водата след 31 март. Целта е времето дотогава да се използва, за да може да бъдат намерени реални механизми за дългосрочно овладяване на цената, без това да става за сметка на електроразпределителните дружества или други участници в енергийната мрежа. По темата ще бъдат чути всички експертни мнения, ще бъдат проведени срещи с експерти и политици, за да бъде гарантирана стабилност, заяви още Бориславова.

Решението на парламента за мораториум върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия е вмешателство във функционирането на енергийния пазар и ще има сериозни последствия за финансовото състояние на редица компании в сектора. Това коментира за БТА Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на дермокрацията.

Владимиров посочи, че на първо място това са електроразпределителните дружества, които са застрашени от фалит заради подобно решение. На второ място това е намеса и в работата на КЕВР като независим регулатор. Според Владимиров има вероятност това решение да бъде санкционирано от Европейската комисия. Относно ефектите след 31 март 2022 г., докогато се планира да действа мораториумът, на КЕВР тогава ще се наложи да увеличи цените с много по-голям процент, за да се компенсират старите загуби. "Така че проблемът просто ще се отложи", изтъкна Владимиров.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум каза, че решението на парламента е неправомерно, защото нарушава принципа на разделение на властите. По думите му Народното събрание не е компетентно да определя как ще се подхожда при определяне на цените на тока, парното и водата. "Според мен решението е неправомерно", добави той. Освен това по думите му мораториумът не може да реши проблемите, а дори ще създаде нови, но с много тежки последствия за засегнатите страни - най-вече за енергийните дружества. По мнението на Казанджиев решението на проблема е свързано с прилагането на мерки за намаление на ДДС, отказ от акциз, намаление на вноските във Фонд "Енергийна сигурност" и други.

Според енергийния експерт Васко Начев наложеният от НС мораториум върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия ще доведе до значителни последствия за новото правителство и много трудно ще се "излезе от този коловоз" след няколко месеца, когато е предвидено да свърши действието на мярката. Той изрази мнение, че мораториумът може да доведе до хаос в енергетиката като цяло и несигурност дали до края на март електроразпределителните дружества и всички по веригата ще могат да издържат натоварването, на което ще бъдат подложени.