Известният милиардер - инвеститор Пол Тудор Джоунс заяви по време на икономически форум в Гринуич, щат Кънектикът, че според него на фондовите пазари в момента се търгуват силно надценени акции и облигации и това, в съчетание с постоянното увеличаване на лихвените проценти в САЩ може да доведе до нова дългова криза, съобщи CNBC.

Джоунс е известен с точната си прогноза за катастрофата на борсата от 19 октомври 1987 г., когато когато индексът Dow Jones Industrial Average загуби близо 23% от стойността си. Неговият инвестиционен фонд Tudor Investment, управлява над 7 милиарда долара.

"Ще направим стрес тест за целия ни корпоративен кредитен пазар за първи път. От гледна точка на пазарите, това ще бъде интересно. Вероятно ще има наистина страшни моменти в корпоративните кредити", заяви Джоунс.

Той посочи, че американският корпоративен дълг е достигнал рекордно ниво от $ 6.3 трилиона. Глобалният дълг на САЩсъщо достигна рекордно високи стойности по-рано през 2018 г., достигайки 247 трилиона долара.

Джоунс също каза, че намаляването на корпоративния данък от администрацията на Тръмп в края на миналата година може да навреди на инвеститорите, причинявайки прегряване на икономиката, а Федералният резерв продължава да повишава лихвите.

"Ясно е, че намаляването на данъците и икономическата активност, която идва от него, са причина Фед да повиши лихвите. Това намаление на данъците беше обещано, преди Фед да започне да вдига лихвите."

Федералният резерв увеличи лихвените равнища три пъти тази година, като се очаква това да се случи още веднъж преди края на годината. Бързо повишаващите се ставки понякога могат да изплашат инвеститорите, защото те правят по-скъпи заеманите като кредит пари, с които финансират обратно изкупуване и разширяване.

Акциите в САЩ достигнаха най-високо ниво по-рано тази година, но през октомври очевидно се понижиха. Инвеститорите се притесняват от по-високите лихвени проценти, както и от потенциалното забавяне на световната икономика.

Въпреки че растежът може да се забави през следващата година, акциите могат да бъдат сериозно засегнати още в момента. В други периоди, когато Федералният резерв е спирал повишението на лихвите, акциите са достигали нови рекорди.

"Това не означава непременно, че все още трябва да влезем в мечи пазар", каза той. - "Но кой, по дяволите, знае какво точно ще се случи".