Израел обмисля да изнася газ към Европа по газопровод през Турция, твърди издаваният в Лондон саудитски вестник "Ашарк Ал Аусат", цитиран от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк и БТА.

Телевизионният канал отбелязва, че публикацията в арабския вестник идва на фона на продължаващо затопляне на отношенията между Турция и Израел в следствие на предприетите взаимни стъпки.

Под заглавие "Нетаняху обмисля газопровод до Европа през Турция" саудитският вестник твърди, че израелският премиер е инструктирал свои служители да проучат алтернативи на сегашния износ на газ от Израел. Един от разглежданите варианти е изграждането на подводен тръбопровод от Турция до най-голямото израелско офшорно газово находище Левиатан, пише "Ашарк Ал Аусат".

Според този план газът ще бъде насочен към Турция, а от там - към южноевропейските държави.

Като подчертава ключовото значение на Турция в този план, саудитският вестник посочва, че "предложеният газопровод има за цел да свърже ключовия турско-европейски газопровод с богатите газови запаси в Израел и съседни региони като Египет и ОАЕ".

Според политически източници Нетаняху знае, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска този газопровод да мине през Турция и "сега трябва да изчака Турция да поиска конкретни стъпки в това отношение", пише още арабският вестник, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.