Край бреговете на Израел наскоро беше открито ново газово находище, което дава нов тласък на бързо развиващата се енергийна индустрия на страната, предаде ТПС за БТА.

Гръцката компания за проучване и добив на въглеводороди Energean Oil & Gas днес обяви, че проучвателният сондаж "Хермес" е открил находище на газ със запаси между 7 и 15 милиарда кубични метра.

Откриването на газ в около 20 кладенци в Израел значително подобриха икономическото развитие на държавата.

Находищата на газ са важни не само от икономическа гледна точка за Израел, но и от политическа. През 2013 г. израелското правителство реши, че страната трябва да изнася 40% от своя добив на газ и да инвестира печалбата в икономиката си.

Израел подписа договори за доставки на газ с Йордания и Египет, като също така планира и да построи тръбопровод през Кипър до Гърция, за да снабдява Европа с газ.

През юни Израел подписа меморандум за разбирателство с Европейския съюз и Египет за сътрудничество в сферите на търговията, транспортирането и износа на природен газ от Израел за европейските страни. Това споразумение е в рамките на Източносредиземноморския газов форум, базиран в Египет.

Според Управлението за природния газ израелската икономика е спестила около 65 милиарда шекела само през последната година. Причината е значително ниската цена на природния газ в Израел, която даде възможност да се премине към масово използване на природен газ.

От министерството на енергетиката твърдят, че меморандумът за разбирателство ще постави Израел в позицията газова сила. Също така и ще се увеличи износа на газ към Египет и към страни на ЕС, които се нуждаят от друг източник в световната енергийна криза.

Около 35 трилиона кубически фута газ общо са открити в израелски води, възлизащи на приблизителна стойност от 500 милиарда долара.