Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза днес, че Израел е готов да изнася повече природен газ за Европа през Италия, уверявайки своя италиански колега Джорджа Мелони, че в сътрудничеството между двете страни има голям неоползотворен потенциал, предадоха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

Нетаняху е на тридневна визита в Рим, по време на която провежда срещи с политически и бизнес лидери.

В кратко изявление след разговорите си с Мелони Нетаняху не спомена масовите протести в своята страна заради спорната правосъдна реформа или изненадващото изявление на Саудитска Арабия за възстановяването на отношенията ѝ със заклетия враг на Израел - Иран.

Вместо това той предложи да бъдат задълбочени връзките между Израел и Италия в редица области, включително водоснабдяването, киберсигурността и енергетиката.

"Искаме да ускорим газовите доставки за Европа през Италия", каза Нетаняху, без да дава повече подробности, по-специално за обемите на предлаганите доставки.

"Италия казва, че иска да се превърне в хъб за енергийни доставки за Европа. Подкрепяме това и имаме запаси от газ, които сега изнасяме, като бихме желали да извършваме по-голям износ на газ за Европа през Италия", добави израелският премиер.

Италия се опитва да намери заместител на внасяните от Русия енергийни суровини след началото на руската инвазия в Украйна миналата година и иска да се възползва от това, като се превърне във важна транзитна държава за пренос на газ от Северна Африка и Средиземноморието, отбелязва Ройтерс.

Израел сключи през ноември предварителни договори с енергийните компании "Ени" и "ТоталЕнърджис", които да им позволят да започнат проучвателни дейности за добив на природен газ в контекста на споразумението за морската граница с Ливан.

"Сега "Ени" участва в нашите газови проекти, но смятаме, че можем да издигнем сътрудничеството на далеч по-високо ниво", каза Нетаняху. Той добави, че италиански и израелски министри ще се срещнат в Израел през следващите месеци за провеждане на двустранни преговори.

"Вероятно ще обсъдим десетина области на двустранно сътрудничество от полза както за Италия, така и за Израел", каза израелският премиер.

В интервю за печатно издание преди визитата си в Рим Нетаняху каза, че ще поиска от Мелони да признае Йерусалим за столица на Израел. На пресконференцията след двустранните преговори обаче нито той, нито Мелони повдигнаха този въпрос.