По-голямата част от добива на природен газ в Израел трябва да се изнася, заяви министърът на енергетиката, цитиран от Ройтерс и БТА. Думите му идват в момент, когато започва разработването на нови находища и същевременно се засилва дебатът дали добитият газ да не остава за домашна употреба.

През последните 15 години край бреговете на Израел бяха открити големи запаси от природен газ, но властите на страната поставиха ограничения върху обемите за износ. Темата се дискутира от години, но беше подновена миналия месец след предупреждения, че износът е твърде голям и застрашава енергийната сигурност.

През 2022 г. енергийните компании в Израел произведоха 21,29 милиарда куб. метра природен газ, като едва 9,21 милиарда от тях бяха изнесени, основно за Египет и Йордания.

Сега Израел е на енергиен кръстопът, посочва Ройтерс. Страната иска да увеличи добивите в близките години и да се свърже с нови пазари, най-вече с Европа, която така ще диверсифицира доставките си.

Енергийното министерство през юли проведе търгове за разработката на четири нови зони, в които се включиха девет компании. Пет от тях са нови за израелския пазар. Но без достъп до нови пазари и като се има предвид ограничените възможности за продажби в самия Израел, компаниите ще се въздържат от големи инвестиции, за да увеличат производството.

Проект за пренос на газ от залежи в Източното Средиземноморие

Източник: igi-poseidon.com/3eNews

"Възможността ни да изнасяме газ по един контролиран начин е голямо дипломатическо оръжие, което засилва позицията на Израел в региона, а и в света", заяви енергийният министър Израел Кац по време на посещение на газова платформа в полето Левиатан, най-голямото в страната.

Участващите в проекта партньори от "Шеврон" (Chevron) и израелските "НюМед енерджи" (NewMed Energy) и "Рейшо енерджис" (Ratio Energies) искат да увеличат добивите до 21 милиарда куб. метра от сегашните 12 милиарда.

Според Кац, като се вземат предвид икономическите и дипломатическите ефекти, износът на природен газ трябва да бъде сериозно увеличен.