Френската верига "Карфур" (Carrefour) откри днес 50 магазина в Израел и е първият чуждестранен търговец на дребно, който навлиза в страната с обещанието да свали цените, най-вече на хранителните стоки, които са много високи, предаде Франс прес.

"Днес е голям ден за "Карфур", осъзнаваме, че очакванията към "Карфур" в Израел са много високи и искаме да сме на висотата на тези очаквания". Това заяви главният изпълнителен директор на френската компания Александър Бомпар на церемония по откриването на хипермаркет в Раанана, предградие на Тел Авив.

Потвърждавайки, че иска да развива гамата от основни продукти в потребителската кошница, предлагани от групата му, Бомпар увери, че желае да направи това на "достъпни цени". "Искаме да допринесем по този начин в борбата срещу ограниченията върху покупателната способност", добави той.

"Карфур" отваря официално 50 магазина в Израел със силна концентрация в агломерацията на Тел Авив.

Френската верига обяви през март 2022 г., че ще стъпи на израелския пазар благодарение на партньорство с израелската група "Електра кънсюмър прадъкт" (Elelctra Consumer Product) и филиала й "Йенот Битан" (Yenot Bitan), което ще му позволи да отвори франчайз магазини в страната.

Според комюнике на групата първите 50 клона са св възползвали от инвестиция от около 250 милиона шекела (62,6 милиона евро), като до края на 2023 г. ще има между 80 и 100 клона в Израел.

Във видео, заснето вчера пред табела на "Карфур", израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства пристигането на френската група, наричайки го "отлична новина за гражданите на Израел". "Израелският потребител ще се възползва от по-ниски цени", увери той.

През 2021 г. списание "Икономист" класира Тел Авив като най-скъпия град в света, изпреварвайки Париж, Хонконг и Ню Йорк.

Високите разходи за живот бяха в центъра на предизборната кампания за парламентарните избори през ноември.

Разходите се прибавят към рекордна инфлация за страната за повече от десетилетие - 5,2 на сто на годишна основа, според данните, публикувани през април от Израелската централна банка.