Срещата в рамките на управляващото мнозинство за дерогацията за доставки на руски петрол за "Лукойл Нефтохим" засегна и въпроса за енергийните вноски за транзит и внос на руски природен газ, каквито България въведе от 13 октомври в размер на 20 лв. за 1 мегаватчас (приблизително 100 кубически метра). Законова промяна ще създаде алтернатива, която ще предпазва "Булгартрансгаз" в случай, че търговецът откаже да плаща вноските (наричани още такси, акциз).

Вноските бяха регламентирани с промени в закона за прилагане на ограничителните мерки спрямо Русия и бяха адресирани към основния потребител на мрежата, резервирал капацитет за транзит, "Газпром". Намерението е да се направи по-малко изгодно за "Газпром" да доставя газ през България и да се намалят неговите печалби, каза наскоро пред FT финансовият министър Асен Василев.

Законовите промени предизвикаха коментари, че тази мярка може да влоши финансовото състояние на националния оператор "Булгартрансгаз". Опасенията се мотивират от това, че "Булгартрансгаз" е определено като задължено лице за изпълнение на закона.

Притесненията и съмненията произлизат от това, че ако "Булгартрансгаз" не успее да събере тези вноски, трябва да ги плати, каза по БНР Кирил Темелков - зам.-председател на Българската газова асоциация и бивш директор на "Булгартрансгаз", според когото в тази си част законът е "абсолютно неясен".

Уточнихме се за проблема с "Булгартрансгаз", с 20-те лева, как ще бъдат събирани, и че има риск да се фалира "Трансгаз", каза Делян Пеевски, цитиран от БТА.

Разбрахме се с министър Василев, че ще променим закона, така че ако  "Булгартрансгаз" не си получи парите от "Газпром", ще си ги търси Министерството на финансите чрез Агенция "Митници" директно от "Газпром" и руската страна, за да няма риск за българското дружество, обясни Пеевски.

"Ако "Газпром" откаже да плаща или заяви, че няма да изпълнява закона - какво се случва, пита Темелков. Тогава задължено лице остава "Булгартрансгаз". Именно тези изследвания на взаимовръзката между договора "Булгартрансгаз" - "Газпром" и изследване на евентуални поведения и по отношение на доставчиците на газ и вносителите в България, и по отношение на влиянието върху трети страни - това трябва да се направи от компетентни органи, които да изследват цялата информация, необходима за да се направи анализа", коментира бившият директор на "Булгартрансгаз".