Европейската комисия е уведомена за наскоро предприетата мярка от България по отношение на доставките на газ. В тясна връзка сме с България и останалите засегнати страни, за да оценим и обсъдим възможните отражения от тази мярка, заяви говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с таксата за пренос на руски газ през нашата страна, цитиран от кореспондент на БТА.

По въпроса накъде ще бъдат насочени приходите от тази такса - това е национална мярка, решението е на българските власти, добави говорителят. Той посочи, че общоевропейските стъпки, свързани с вноса от Русия на горива, се приемат с единодушие от държавите в ЕС.

Говорителят отбеляза, че утвърдените досега санкции на ЕС предвиждат мерки срещу вноса от Русия на въглища и петрол, но не и на газ. ЕС си е поставил за цел възможно най-скоро да се отърве от зависимостта от вноса на руски изкопаеми горива, добави говорителят.

От 13 октомври България въведе енергийни вноски за вноса и транзитния пренос на природен газ с произход от Русия. Вноските, фиксирани на 20 лв. за 1 мегаватчас, бяха уредени с промени в закона за прилагане на ограничителните мерки спрямо Русия.

България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ, каза наскоро премиерът Николай Денков. Въпреки санкциите срещу Русия "някои държави получиха разрешение да внасят руски газ, защото нямаха други възможности. Такива са Унгария и Сърбия. Но вече има интерконектори, така че има алтернативи и руският газ не би трябвало да се ползва с някакви специални преференции", каза още министър-председателят. Той даде пример с договора с турската компания "Боташ", сключен от служебното правителство. В него има такса, свързана с вноса и обработката на течния природен газ. "Всъщност таксата, която ние въведохме, създава възможност за истинска конкуренция между течния природен газ от различни източници и газа, който идва от Русия", коментира акад. Денков.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че очаква първите постъпления от вноските на 14 ноември. Всички държави, които ползват газопреносната мрежа на България, трябва да доказват, че по произход газът не е руски.

За заплащането на вноската са уведомени всички компании, които ползват газопреносната мрежа на България, установено е какъв е режимът, с който те трябва да докажат дали газът идва от Русия, или не.

Ако газът не идва от Руската федерация, търговците ще бъдат освободени от таксата от 20 лева на мегаватчас, каза министърът.

Агенция "Митници" вече е публикувала методическо указание, че се изисква страната на произход на газа да бъде удостоверена със съответния договор за доставки.