Три допълнителни етапа от проекта за строителството на интерконектора България - Гърция трябва да бъдат довършени, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред журналисти. Днес той проведе среща с представители на изпълнителя - гръцката компания "Авакс", и проектната българо-гръцка компания "Ай Си Джи Би" (компанията оператор).

Това, което се коментираше по-рано, че служебното правителство е намерило проекта на 99 на сто завършен, сега може да се каже, че проектът не е завършен и на 90 на сто, каза Шишков, цитиран от БТА. Държавата трябва да завърши този проект до края, а не да го остави до фаза, в която да спре да я интересува, коментира министърът.

Главната част от проекта - пускането в експлоатация на газопровода България - Гърция, беше завършена на 1 октомври, когато започна преносът на целия договорен обем природен газ от Азербайджан по тази тази газова връзка.

Какво остава да се построи

Резервен комуникационен оптичен кабел, който е в напреднала фаза, може да бъде въведен в експлоатация още в началото на следващата година, каза Шишков. Предстои изграждане на основен път до измервателната станция в Стара Загора, както и извършване на противоерозионни мерки по цялата дължина на трасето, допълни регионалният министър.

Шишков уточни, че е инициирал срещата с цел да се съобщи кога и как ще бъдат завършени посочените части от цялостния проект. По думите му срещата е била много ползотворна.

Шишков отбеляза, че другата седмица ще се проведе нова среща със строителя и тогава ще може да се говори по-конкретно кога може да се очаква довършване на останалите етапи.

Министърът каза, че най-сериозна работа предстои по противоерозионната защита - по укрепването на трасето по цялата  дължина и най-вече там, където има водни участъци.

При протовоерозионните мерки ще се наложи по-задълбочен анализ, защото това е строителство, което е в природата. Шишков посочи още, че тези мерки са важни, защото без тях може да се увеличи възможността за аварии по трасето на газопровода.

Във връзка с пътя има проблем и с кадастъра, който засяга и Подробния устройствен план на място. Очаква се в скоро време да бъде представено геодезическо заснемане и на базата на него да намерим начин как да излезем от ситуацията, каза още министърът.

Пред медиите изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" от българска страна Теодора Георгиева отбеляза, че е било от изключителна важност проектът по отношение на преноса на газ да бъде завършен в срок. Сега на тази среща започна нашият по-задълбочен разговор относно изграждането на останалата част, залегнала в проекта, каза Георгиева.