Независимият преносен оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB), който експлоатира търговски интерконектора Гърция-България, подписа договор за пренос на природен газ с американската компания "Линден Енерджи" (Linden Energy LLC). Споразумението е за период от 20 години, съобщиха от "Ай Си Джи Би".

"Линден Енерджи" е базирана в САЩ компания със стратегически интереси на регионалния пазар на природен газ. Компанията наскоро финализира дялово участие в един от най-големите доставчици на природен газ за България и обяви плановете си за изграждане на съоръжение за регазификация в Албания.

При пазарния тест за обвързващ интерес към резервиране на капацитет от интерконектора Гърция-България, който се проведе през 2016 г., "Линден Енерджи" подписа дългосрочно споразумение за запазване на капацитет по IGB. В началото на октомври 2022 г., в синхрон със старта на търговска експлоатация на интерконектора, "Ай Си Джи Би" и "Линден Енерджи" препотвърдиха резервирания твърд капацитет в посока Гърция-България за период от 20 години.

Включването на още един търговец с подписано споразумение за пренос на газ по газопровода има положителен ефект върху тарифата за пренос по интерконектора. Това е в полза и на крайните потребители в България, тъй като от 1-ви октомври близо една трета от вътрешното потребление на природен газ в страната се осигурява чрез доставки по интерконектора с Гърция.

Интерконекторът е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 г. Останалият свободен капацитет се предлага на търгове на две от водещите европейски платформи - PRISMA и RBP, се посочва още в съобщението.