Първи октомври е важна дата за всички ни. Днес отбелязваме началото на търговската експлоатация на интерконектора между България и Гърция. Това е един ключов етап за развитие на енергийната система в целия регион на Югоизточна Европа.

Това заяви при откриването на събитието, посветено на въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора България-Гърция, изпълнителният директор от българска страна на компанията оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB) Теодора Георгиева.

Всъщност от 07:00 часа на 1 октомври, събота, цялото количество договорен азерски газ влиза през новата газова връзка България - Гърция. Днес можем да потвърдим доставките не само за България и Гърция, но и на целия регион на Югоизточна Европа. С него ще можем да осигурим и доставки за Молдова и Украйна, каза Теодора Георгиева. 

Проектът тръгва със своя първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като до 2024 година се очаква на Комитини да бъдат изградени компресорни станции, така че капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м на година. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, когото сръбският му колега Александър Вучич определи като "суперстар" в Европа, напомни в изказването си. че  Азербайджан е подписал меморандум за сътрудничество с ЕК и до 2027 г. на базата на този документ смята да удвои доставките на природен газ за Европа.

Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима, категоричен бе в изказването си служебният премиер Гълъб Донев по време на церемонията.

Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която е сред официалните гости, участващи в церемонията. Връзката ще осигури всички нужни количества за България - това е изключителна новина в тези трудни времена, подчерта Фон дер Лайен.

Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на газова мрежа, на която може да се разчита, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

"Всички се сблъскваме с предизвикателствата на новата реалност - една сериозна енергийна криза, която се отразява отрицателно на региона, на Европейския съюз и на света. Ситуацията е трудна и бе утежнена от военния конфликт между Русия и Украйна, който тече в момента. Съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е още едно сериозно предупреждение, че сигурността на доставките на природен газ към Европа може да бъде компрометирана много бързо. В контекста на тези сериозни предизвикателства, стратегическото значение на газовата връзка надхвърля значително границите на България и на нашите двустранни отношения с Гърция", отбеляза още Гълъб Донев.

Служебният премиер припомни, че потенциалът на проекта ще бъде увеличен, след като започне работа газовият терминал в Александруполис, който ще осигури допълнителен достъп до многобройни източници на доставки.

ЕК подкрепя този проект от самото начало с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България, посочи Урсула фон дер Лайен.

От години азерският газ е на пазара в Европа, а Южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти в региона. Азербайджан е горд, че инициира този коридор и пренася газ до потребителите по нов път и от нов източник. Досега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, които скоро ще започнат да произвеждат и ще допринесат за увеличаването на количествата, каза Алиев.

Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките, отбеляза президентът на Азербайджан.

"Проектът ще изпълнява много важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. Енергийната сигурност е част от националната сигурност на всяка държава, сегашната ситуация в света доказва това. От години азербайджанският газ е на пазара в Европа, а сега и в България. Южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти на континента, който промени енергийната карта на Европа. Азербайджан е горд, че инициира този коридор. Той пренася газ до потребители по нов път и от нов източник", коментира Илхам Алиев.

Когато проектирахме тези проекти, малко хора вярваха, че те ще бъдат реализирани. Виждаме днес, че можем да потвърдим успеха. Гърция играе все по-активна роля в регионалния енергиен хъб, който ще обслужва не само България, но всички държави в региона, каза Кириакос Мицотакис.

Гръцкият премиер заяви, че интерконекторът е и проект, който свързва държави, които споделят еднакви ценности като солидарност, регионално сътрудничество. Това е конкретен израз на нашата увереност, че ще се справяме с предизвикателствата на бъдещето, посочи още гръцкият премиер.

Стартирането на интерконектора между Гърция и България допринася сериозно за диверсификацията на доставки на природен газ и въпреки че в момента можем да празнуваме, трябва да останем реалисти и да признаем, че диверсификацията трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива. Енергийната криза, която бе подсилена от войната от Украйна, увеличи нашата ангажираност за осигуряване на устойчивост на енергийните доставки, коментира Мицотакис.

"Днес след като отпразнувахме успеха, свързан с началото на търговската експлоатация на интерконектора между България и Гърция, е важно да се концентрираме върху бъдещите важни стъпки. Това са осигуряване на оперативната сигурност на газопровода, както и опазването на околната среда, така че проектът да бъде ефикасен и да оправдае инвестициите, направени досега", каза другият изпълнителен директор на ICGB Георгиос Сатлас.

Всички стъпки към увеличаване на нашето трансгранично сътрудничество ще доведат до надеждни енергийни източници на разумни цени, изрази увереност румънският премиер Николае Чука. Трябва да продължим нашия ангажимент с партньорите си, да увеличим капацитета на нашето производство, за си напишем домашното в Европа, за да имаме всички възможности да диверсифицираме солидарно нашите енергийни доставки, отбеляза Чука. По думите му на това разчитат и съседите ни в Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Ние всички осъзнаваме, че инвестициите в газ и свързаната инфраструктура са с дългосрочен план, тъй като ние ще имаме нужда от газ, за да осъществим прехода към въглероден неутралитет в границите дадени от Европейския съюз, каза още румънският премиер.

Проектът се оказва много важен и за Сърбия. В изказването си президентът Вучич отбеляза, че вече е започнало изграждането на интеконектора между Сърбия и България. След година се надявам да бъде приключен и от двете страни, заяви сръбският президент и изрази надежда, че през 2023 г. ще се отпразнува подобна церемония и в Сърбия.

Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни да са енергийните предизвикателства, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. "Днес сме заедно в един момент на много кризи, които взаимно се подсилват. Светът тъкмо започна да се възстановява от пандемията и руската агресия в Украйна провокира нова енергийна криза със социално-икономически отзвук. Новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента. Ние трябва да посрещнем една трудна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа."

"Ако нашето бъдеще е в европейската общност, както ние много често твърдим, сега е моментът да не се съсредоточаваме върху тесните национални интереси, а да гледаме какви съвместни усилия може да положим, за да се справим с трудната ситуация", отбеляза президентът на Република Северна Македония.

В заключение президентът Румен Радев каза, че чрез стратегическото сътрудничество между България и Гърция можем да постигнем стабилност в региона. Той отбеляза, че интерконекторът е очакван отдавна и че не е било лесно да се завърши този проект, като с него са били ангажирани няколко правителства. Държавният глава благодари на всички, замесени в проекта, включително и на Европейската комисия за финансовата подкрепа.

В официалната церемония, чийто домакин е президентът Румен Радев, участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Сред гостите е и еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон.

Междусистемната газова връзка Гърция-България, известна също така като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece-Bulgaria - IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор България и други страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.