Ирак, за който "черното злато" е най-важният източник на доходи, счупи през март половинвековен рекорд, като изнесе петрол за 11,07 милиарда долара в контекста на поскъпване на суровината главно заради войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ирак, която е втората по обеми на износа страна от ОПЕК, изнесе "100 563 999 барела за продажби на стойност 11,07 милиарда долара (10,02 милиарда евро), което са най-високите приходи от 1972 година" - точно преди първия петролен шок от 1973 г., обясни ресорното министерство в комюнике. И добави, че през март страната е произвеждала дневно средно 3,244 милиона суров петрол.

Това са предварителни данни, "но окончателните цифри по принцип са същите или разликата е малка", посочи днес пред АФП служител от министерството, пожелал анонимност.

За да запълни световния дефицит на петролни доставки, президентът Джо Байдън разреши вчера освобождаване от стратегическия петролен резерв на САЩ на 1 милион барела суров петрол дневно в продължение на шест месеца, започвайки през май.

На 1 март Международната агенция по енергията (МАЕ) координира най-голямото освобождаване на петрол в своята история - на близо 62 милиона барела, около половината от които - от Съединените щати. В МАЕ членуват 31 индустриализирани нации, но не и Русия. На заседанието си на 1 април страните членки се договориха за ново координирано освобождаване на петрол, но не се споразумяха за обемите и конкретния момент за пускането им на пазара. Очаква се това да стане до една седмица.