Световните цени на петрола се понижиха, след като Китай започна да прилага 9-дневен локдаун целия Шанхай, един от глобалните финансови и производствени центрове. 

Петролът Brent загуби повече от $4 за барел поради опасения, че тази стъпка ще означава, че търсенето на петрол ще спадне.

Финансовият център на Китай с 26 милиона жители обяви, че всички фирми трябва да спрат дейността си или да преминат на дистанционна работа.

Борсовият индекс Shanghai Composite падна в началото на търговията в първия работен ден от седмицата, преди да възстанови повечето от загубите по-късно сутринта.

Локдаунът, започнал в понеделник, 28 март, е най-големият в Китай от началото на епидемията от коронавирус преди повече от две години.

А Китай е най-големият вносител на петрол в света.

Фючърсните сделки за сорта Brent - международен еталон за цените на петрола - се понижиха с 3,8% до $116 за барел.

Въпреки спада петролът остава с почти 80% по-високи цени от година по-рано, отколкото преди година, а войната в Украйна една от главните причини за поскъпването.

Търговците бяха загрижени за ефективността на китайската политика на нулева толерантност към Covid, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, цитиран от БиБиСи.