Китайският производител на смартфони и технологичен гигант Сяоми (Xiaomi) дебютира днес на фондовата борса в Хонконг след разочароващо първично публично предлагане (ППП), предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Компанията се надяваше да събере 10 млрд. д. при излизането си на пазара, което трябваше да е най-голямото ППП от четири години. Вместо това обаче е набрала едва 4,72 млрд. долара, според в. "Саут Чайна морнинг пост".

При откриването на търговията акциите на Сяоми се котираха за 2,11 д. спрямо цената от 2,17 д. при ППП. В ранната търговия котировките се понижиха с около 4 процента, но се възстановиха в обедната сесия.

Сяоми, която бе сред пионерите в сегмента на нискобюджетните смартфони, обяви планове да стане марка за оборудване и хардуер наред с Епъл (Apple). Осемгодишната компания все още не е представила подробности как ще работи бизнес моделът й извън Китай.

При тържественото откриване на борсовата търговия днес президентът на Сяоми Цзюн Лей призна, че моментът на ППП не е оптимален предвид конфликта между Китай и САЩ, но изрази решимост и увереност в бъдещето на компанията.