До края на годината Германия ще прекрати изцяло вноса на нефт от Русия, каза министърката на външните работи Аналена Бербок след разговори с колегите си от Естония, Латвия и Литва в Рига. "Затова казвам ясно: Да, и Германия ще сложи край на вноса на енергия от Русия", обяви Бербок.

"До лятото ще намалим доставките наполовина, а до края на годината ще ги сведем до нула. Ще последва газът, в рамките на един общ европейски график, докато се откажем напълно и от него. Трябва с интензивни усилия да приключим с енергийната си зависимост от Русия."

Грешки в енергийната политика

Бербок призна, че Германия е допуснала грешки по отношение на енергийните доставки от Русия. "Направихме грешки, но няма как да върнем часовника назад - няма как да ги анулираме."

Сигурността в Европа е свързана с намаляване на зависимостта от Русия особено в сферата на енергетиката. "Искаме да прекратим всички доставки на газ, и то по-добре днес, отколкото утре", каза Бербок. Тя изтъкна, че балтийските държави своевременно са подхванали политика, насочена към намаляване на зависимостта от руския газ.

Бербок обеща подкрепа на балтийските държави

Германската външна министърка увери балтийските републики, че Германия ще им предостави и още военна подкрепа. "Ако има нужда, ще направим повече и тук в Балтика", каза Бербок. По източния фланг на НАТО се защитава не само сигурността на Балтика, а и на цяла Европа. "Германия ще направи това, от което има нужда тук на място", заяви министърката.

Материалът е публикуван в DW