Нов проект за европейски данък върху финансовите трансакции (ДФТ) ще бъде предаден на девет столици в понеделник от германското правителство, което се надява на бързо решение по този въпрос, поставян вече години наред, предаде АФП.

Финансовият министър Олаф Шолц представи вчера окончателно предложение за облагане с 0,2 на сто на покупките на акции на компании, чиято борсова капитализация превишава 1 милиард евро, обясни днес германският министър.

Десет страни - Германия, Франция, Белгия, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Австрия, Словакия и Словения - са част от формата близко сътрудничество, оформило се по тази тема, и обсъждат от години темата, но проектът е на мъртвата точка.

За първи път от 2011 година сме в позиция, която позволява да бъде постигнато споразумение в рамките на близкото сътрудничество, заявява Шолц в писмо до своите колеги.

Той се надява, че европейската законодателна процедура ще може бързо да приключи.

Данъкът, предлаган от Берлин, няма да се отнася за облигациите и дериватните финансови продукти. Известен брой операции биха могли да бъдат изключени от данъка. Става дума най-вече за излизанията на фондовата борса и за пенсионните фондове, отбелязва АФП.

В Германия ДФТ трябва да донесе 1,5 милиарда евро, от които голяма част да отидат за финансиране на увеличението на минимума за старост, за което коалиционното правителство взе решение през ноември.

Идеята за облагане на финансовите трансакции се зароди през 1970-те години и бе възродена през 2011 година, когато в ЕС бушуваше финансовата криза.

Франция, Италия и Великобритания вече облагат някои финансови операции, припомня Франс прес.