Бизнес доверието в Германия се е влошило повече от очакванията през юли, достигайки до двегодишен минимум на фона на опасенията за по-високи цени на енергията и перспективата за възможен недостиг на газ, които поставят най-голямата икономика в Европа на прага на рецесия. Това констатира в своето проучване на бизнес климата Мюнхенският институт за проучвания "Ифо" (Ifo), съобщиха световните агенции. 

Индексът на бизнес доверието в страната намаля до 88,6 пункта през юли от 92,2 пункта през миналия месец. Икономистите прогнозираха спад до 90,1 пункта. Така той отчете спад за втори пореден месец, като достигна до най-ниското си ниво от юни 2020 г.

По-лошите резултати се дължат на намалени очаквания от страна на бизнеса за перспективите си през следващите шест месеца. Също така компаниите са по-малко доволен от текущото си състояние.

Компаниите очакват бизнес условията да станат много по-трудни през идните месеци, според изявление на института "Ифо", експерти на който, цитирани от Асошиейтед прес, предупреждават: "По-високите цени на енергията и заплахата от недостиг на газ тежат върху икономиката. Германия е на прага на рецесия".

Доставките на природен газ през тръбопровода "Северен поток-1" от Русия до Германия бяха възобновени по график миналата седмица след 10-дневно спиране за поддръжка на съоръжението. Въпреки това то все още работи само с 40 на сто от пълния си капацитет. Перспективата за бъдещи доставки от Русия, която наскоро представляваше източник на около една трета от газовите доставки за страната, е несигурна.

Проучването на "Ифо" се основава на допитване на около 9000 германски компании в различни бизнес сектори.

Междувременно германският мрежови регулатор "Бундеснецагентур" съобщи, че страната отново нагнетява с прилични темпове своите газохранилища, като сега задачата е да се достигне целта за запълването им на 75 на сто от капацитета до 1 септември. Това написа в "Туитър" шефът на регулатора Клаус Мюлер, цитиран от Ройтерс.

Към 23 юли средните нива на съхранение в местните газохранилища са били 65,91 на сто. Той добави, че германската компанията вносител на газ "Унипер" (Uniper) е прекратила изпомпването на синьо гориво от складовете.

Миналата седмица германското икономическо министерство повиши целите си за съхранение за есента, след като тръбопроводът "Северен поток-1" възобнови работата си след 10 дни поддръжка, но само с 40 на сто от капацитета си. Новите цели са за запълване на 75 на сто на газохранилищата до 1 септември, 85 на сто до 1 октомври и 95 на сто до 1 ноември, съобщи министерството, като същевременно разкри енергоспестяващи мерки, включително забрана за затопляне на плувни басейни в частни домове през зимата.