"Газпром" (Gazprom) поиска от най-големия газов търговец и оператор в Индия, държавната компания ГАИЛ (GAIL), да плаща за вноса на газ в евро вместо в долари, съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на два източника. Агенцията отбелязва, че това е знак, че руският енергиен гигант се стреми към отказ американската валута в резултат на конфликта в Украйна.

GAIL има дългосрочен договор за внос на газ със сингапурското поделение на "Газпром" - Gazprom Marketing & Trading Singapore, по който купува годишно 2,5 милиона тона втечнен природен газ и плаща за него в долари.

Миналата седмица "Газпром" се обърна с молба към GAIL да плаща газа в евро вместо в долари, заявиха източниците, добавяйки, че държавната индийска компания все още разглежда искането.

GAIL не вижда проблем да плаща в евро, тъй като европейските страни плащат за вноса си в евро, каза един от източниците. Те отбелязаха, че санкциите може и да не засегнат плащанията в евро, тъй като договорът на GAIL е със сингапурското поделение на "Газпром".

Президентът Владимир Путин нареди в сряда "неприятелските" на Русия страни, онези, които й налагат санкции, да плащат за газа в рубли. В петък неговият говорител Дмитрий Песков каза, че нареждането е към "Газпром" и добави, че компанията трябва да намери начин това да бъде свършено през идните четири дни.

Съобщението предизвика объркване в Европа, като много компании посочиха, че договорите с "Газпром" предполагат плащанията да бъдат извършвани в евро или долари, но не и в рубли и (засега) отказват да плащат в руска валута.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да плаща за газа с рубли.

Индия се въздържа от категорично осъждане на Русия, въпреки че призова за прекратяване на насилието в Украйна и не забрани вноса на руски петрол и газ, за ​​разлика от няколко западни страни, сред които САЩ и Великобритания.

Всъщност индийските компании грабят руски петрол, тъй като той се предлага с голяма отстъпка, след като някои компании и държави започнаха да избягват покупките от Москва, отбеляза Ройтерс.

Изключение за "Новатек"

"Новатек" (Novatek), най-големият руски производител на втечнен природен газ, не е получавал такива инструкции, като "Газпром" - да продава срещу рубли, уточни Дмитрий Песков.