Руският газов холдинг "Газпром" съобщи тази сутрин, че е решил да не намалява количествата газ, пренасяни транзитно през украинска територия до Молдова, след като "Молдовагаз" е отстранила нарушенията по плащанията за синьото гориво, получено през ноември, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

"Газпром" уточнява, че е получил средствата за газа, задържан на украинска територия, който е бил предназначен за молдовските потребители. Концернът допълва, че си запазва правото да намали газовите доставки за Молдова, ако тя не осъществява плащанията според договореното.

Миналата седмица "Газпром" обвини Украйна, че задържа и отклонява газ, предвиден за транзит към Молдова, и обяви, че от 28 ноември ще започне да намалява доставките. Молдовският вицепремиер Андрей Спину обясни, че газът, за който се твърди, че е задържан в Украйна, е част от резервите на Молдова и страната ще плати за него.

Газът, за който руската държавна компания "Газпром" твърди, че е задържан в Украйна, е част от резервите на Молдова и страната ще плати за него, съобщи на 23 ноември Андрей Спину, цитиран от Ройтерс. "Газпром" обвинява Украйна и Молдова в нещо, което не се случва. Целият газ, доставян до Молдова, ще бъде платен от Молдова", написа той в Телеграм.

Ден по-рано, на 22 ноевмри, Украйна отрече твърдението на "Газпром", че е задържала на своя територия неин газ, предназначен за Молдова, и обвини Русия, че използва синьото гориво като политически инструмент за ограничаване на доставките за Европа.

Русия не за първи път използва газа като инструмент за политически натиск. Това е груба манипулация на факти, за да се оправдае решението за по-нататъшно ограничаване на обема на доставките на газ за европейските страни, посочи в свое изявление "Операторът на газопреносната система на Украйна" ("Оператор ГТС України"). 

Според украинската компания целият природен газ, "приет от Руската федерация на входната точка "Суджа" (на руско-украинската граница - бел. р.) за по-нататъшен транспорт до молдовските потребители, е прехвърлен към изходните точки (...) към Молдова в пълното си количество".

Президентът на Молдова Мая Санду предупреди страната си да се подготви за сурова зима, тъй като е изправена пред енергийна криза, докато войната на Русия в Украйна заплашва енергийните доставки и повишава цените.

Следата назад във времето

От октомври "Газпром" намали доставките на газ за Молдова с 30%, до 5,7 милиона кубически метра на ден, като причината бе отказът на "Нафтогаз Украйна" да предостави услуги за транспортиране на газ през пункта "Сохрановка". В отговор Кишинев намали доставките на газ за автономния Приднестровски регион (левия бряг на Днестър) с 40% - до 2,3 милиона кубически метра на ден, на чиято територия е разположена голямата електроцентрала "Молдовска ГРЕС", която работи предимно на газ, съобщи "Комерсант". В резултат на това Държавната районна електроцентрала намали доставките на електроенергия на десния бряг на Днестър и от 1 ноември Кишинев купува липсващите количества електроенергия от Румъния. В същото време и Молдова, и Приднестровието страдат от недостиг на газ, а през последните седмици и на електроенергия, отбеляза руското издание.

Транзитът през Украйна е последният останал маршрут за доставки на руски тръбопроводен газ до западноевропейските пазари. Руската федерация постепенно намали доставките на газ за континента след избухването на войната в Украйна. Първо беше напълно спрян транзитът на газ през газопровода Ямал-Европа и "Северен поток", след това бяха взривени тръбите на "Северен поток-1" и "Северен поток-2". По "Турски поток" се извършват и доставки за Балканите и Унгария.

Оборудването на "Северен поток" ще се пази

Междувременно "Газпром" обяви, че планира да запази помпеното оборудване в компресорните станции "Портовая" и "Славянская", които са част от газопроводите "Северен поток -1" и "Северен поток-2", пише в. "Комерсант", позовавайки се на запознати източници. Според тях "Газпром" планира да запази оборудването на станциите и да не го монтира на други свои обекти.

На запитване от руския всекидневник дружеството е отказало коментар по въпроса, предаде Ройтерс.

Към момента нито един от двата газопровода, положени по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, не транспортира газ.

"Северен поток-1" беше спрян за ремонт на 31 август 2022 г. и така и не възобнови работата си, докато "Северен поток-2" изобщо не влезе в търговска експлоатация след нахлуването на Русия в Украйна. Към края на октомври двете съоръжения бяха повредени заради взривове, които европейските власти окачествиха като акт на саботаж.