Следователи са открили следи от експлозиви при инспекция на повредените газопроводи "Северен поток", предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на шведската прокуратура.

Шведските и датските разследващи органи инспектираха четири дупки в тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", свързващи Русия с Германия през Балтийско море.

"Анализите, които бяха извършени, показват следи от експлозиви по някои предмети, които не са част от тръбопроводите и които ние намерихме", заяви прокуратурата след извършено предварително разследване.

"Разследването е много комплексно и всеобхватно. То ще определи дали може да бъде идентифициран заподозрян за случая", се допълва в текста.

Миналия месец Дания заяви, че предварително разследване е показало, че изтичането на природен газ от тръбопроводите е било предизвикано от мощна експлозия.

Операторът на "Северен поток 1" "Норд Стрийм" (Nord Stream AG) заяви в началото на месеца, че на мястото на повредите по газопровода е открил кратери на морското дъно.

На 26 септември двете тръби на "Северен поток 1" и една от "Северен поток 2" започнаха да бълват съдържанието си в Балтийско море. На един от участъците на "Северен поток 1" бяха открити два отвора, които не са от естествен прозход, с дълбочина до пет метра.

Все още не е известно кой е предизвикал експлозиите. По неофициални данни заподозрени са както Украйна, така и проукраински сили и Русия. Руският президент Владимир Путин обвини "англосаксовете" за инцидента. Руското министерство на отбраната заяви, че представители на британския флот са участвали в организирането и извършването на диверсиите.

Британското министерство на отбраната отрича това. Генералният директор на МИ5 (вътрешното разузнаване) Кен Маккалъмокачестви като "глупаво" твърдението на Москва, че Лондон е участвал във взривяването на тръбопроводите "Северен поток".