Главният изпълнителен директор на руският енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер предупреди Европа за последствията от отказа от руски газ, заявявайки, че "никой не може да гарантира", че Европа ще оцелее през предстоящата зима с настоящите нива на природен газ в подземните хранилища, предаде Ройтерс.

Според Милер газът в подземните хранилища на Германия ще стигне за между 2 и 2,5 месеца.

Той също така призова за гаранции за по-нататъшната експлоатация на газопровода "Северен поток", съобщи БНР.

"Европейският съюз и Германия трябва да дадат ясен, ясен политически отговор, че са заинтересовани и искат тези тръбопроводни линии да бъдат възстановени, и да дадат гаранции", каза Милер по време на форума "Руска енергийна седмица" (Russia Energy Week).

Шефът на "Газпром" добави, че втората линия на "Северен поток 2" също е била повредена при неотдавнашния инцидент, насочен към големи руски тръбопроводи, "но определено няма изтичане на газ".

Според него, за повредените тръбопроводи "Северен поток 1 и 2" ще отнеме най-малко една година, за да бъдат поправени, като Русия все още не е получила достъп до зоната на щетите.

Милер повтори призива, отправен по-рано в сряда от руския президент Владимир Путин, за европейски газов хъб в Турция. Той също така отбеляза, че "Газпром" може бързо да увеличи доставките си за азиатския пазар.

Путин: Няма да доставяме енергоносители на страни, които наложат таван на цените

Руският президент Владимир Путин заяви, че не страната му е виновна за високите цени на енергията, с която европейците се сблъскват в условията на предстояща зима, и добави, че Западът е този, който подхранва световната енергийна криза, предаде Ройтерс.

Той добави, че Москва ще задържи петролния износ и добив на сегашните им равнища до 2025 г., и обяви, че независимо от западните санкции Русия няма да се откаже от водещата си роля на международните енергийни пазари, съобщава БТА.

По въпроса за газовите доставки за Европа Путин изрази готовност Русия да възобнови подаването на синьо гориво към Германия и Европа, като това стане по балтийския газопровод "Северен поток 2", предаде Асошиейтед прес.

В речта си на днешния енергиен форум в руската столица той отново обвини САЩ, че стоят зад взривовете на газопровода "Северен поток 1" и на едната от двете тръби на "Северен поток 2", които причиниха огромно изтичане на газ от засегнатите тръби и ги извадиха от строя.

Путин повтори твърдението си от миналата седмица, че нападението срещу тръбите на газопровода е извършено от тези, които искат да отслабят Европа чрез лишаването й от евтиния руски газ. "Саботажът срещу "Северен поток 1 и 2" е акт на международен тероризъм, целящ да отслаби енергийната сигурност на целия континент чрез блокирането на доставките на евтина енергия", каза той и добави, че според него САЩ искат да накарат Европа да си купува по-скъпия втечнен природен газ. "Именно тези, които желаят разрив в отношенията между Евросъюза и Русия, стоят и зад саботажа срещу "Северен поток", каза той.

Путин отново се обяви против намеренията на Запада да въведе ценови тавани за износа на руски енергоносители с думите, че "Русия няма да действа против здравия разум и да плаща за благополучието на другите".

"Няма да доставяме енергоносители на страни, които наложат таван на цените", каза той. "Бих искал да предупредя тези, които вместо делово сътрудничество и пазарни механизми се опитат да си послужат с мошенически номера и грубо изнудване, че ние няма да направим нищо в свой ущърб."