Сърбия подписа финансов договор с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за изграждане на газов интерконектор между Сърбия и България. Министърът на енергетиката в сръбското правителство Зорана Михайлович заяви, че подписаният днес финансов договор означава приближаване с една стъпка към реализацията на този проект, съобщи Танюг.

Михайлович заяви на пресконференция, че общата стойност на проекта е малко над 160 милиона евро, а общата дължина на газопровода - 170 км. Сръбската част на интерконектора от Ниш до Цариброд е дълга 108 км и ще струва 85,5 милиона евро. Българският участък от границата със Сърбия до София с дължина 62 км ще струва близо 77 милиона евро

Плановете са до началото на 2023 г. Сърбия да бъде свързана с газов интерконектор с България.

Не става въпрос само за финансови средства, общата стойност на проекта е малко над 160 милиона евро, а преди всичко за газова стабилност, тъй като нашата страна ще има възможност чрез този газов интерконектор да мисли за диверсификация на доставчиците на газ, каза Михайлович, цитирана от БТА.

Тя изтъкна, че Сърбия се намира в година, в която ще се взимат важни решения в областта на енергийния преход.

Михайлович благодари на ЕС за грант от 49,6 милиона евро за този проект, но и за всичко, което прави в сътрудничество със Сърбия в областта на енергийния преход.

В този смисъл газовият интерконектор е от голямо значение, тъй като Сърбия се обръща към газови електростанции и електростанции от възобновяеми източници на енергия, каза Михайлович.

Тя благодари на ЕИБ за кредитната линия от 25 милиона евро и за всички проекти, които се правят със Сърбия в борбата с климатичните промени.