Високите цени на газа в Европа в последните месеци водят до все повече и повече нови проблеми. Във Великобритания заводи и газоразпределителни дружества вече започнаха да затварят, а същата съдба грози още много.

Миналия четвъртък стана ясно, че един от големите производители на торове е бил принуден за спре напълно два от заводите си на Острова, а причината е, че те използват синьото гориво не само като енергиен ресурс, но и като суровина за крайната продукция. Паралелно с това се оказа, че и газоразпределителни компании също са фалирали. От началото на август досега такава съдба е сполетяла 5 малки доставчици на синьо гориво. Те са снабдявали със синьо гориво общо около 570 хил. домакинства, пише Financial Times.

Престижното издание предупреждава, че още в близките дни може да се стигне до банкрута на нови компании от сектора, а в рамките на следващите месеци броят на заплашените от такава съдба възлиза на 40.

Засега някои успяват да се спасят от фалит благодарение на това, че работят с авансови средства. Около две трети от газифицираните домакинства във Великобритания, които са над 22 млн., плащат за газа предварително, като тези тарифи са структурирани така, че да ги предпазят от колебанията на цените на синьото гориво.

Именно това до известна степен спасява повечето газоразпределителни дружества, поне засега, защото те използван натрупаните предварително средства и резервите си, за да покриват пиковите цени на газа на борсите. Ако обаче тенденцията заз повишаване на цените продължи, скоро ще дойде моментът, в който тези средства ще свършат и компаниите ще бъдат принудени да обявят фалит.

Ситуацията заплашва и самите граждани на страната Около 38% от въпросните над 22 млн. газифицираните домакинства във Великобритания използват природния газ за отопление, а 29 на сто дори и за производство на електроенергия. Фалита на доставчиците им точно преди зимата би довел до критична ситуация.

През миналата седмица цените на газа удариха нов рекорд, достигайки за кратко над 950 долара за 1000 куб. метра. След това паднаха и се задържаха на нива около 800 долара, припомня РИА Новости. Агенцията отбелязва още, че редица анализатори обясняват ситуацията с високото търсене на синьото гориво предвид икономическото възстановяване в комбинация с ниското ниво на запълване на подземните газохранилища в Европа.

3e-news.net