Южноамериканската държава Гаяна, която през последните години се превърна в новото петролно Елдорадо благодарение на откритите от "Ексън Мобил" (Exxon Mobil) богати залежи край бреговете й, намери още един начин да печели. Страната ще използва гъстите си гори, покриващи над 90 на сто от територията й, за да продава въглеродни кредити, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството смята, че този бизнес би бил по-доходоносен от евентуалното разработване на мини в региона или от селско стопанство, посочи вицепрезидентът Бхарат Джаджо в рамките на международна енергийна конференция. По думите му продажбите на подобни кредити могат да носят на страната между 4 и 5 милиарда долара годишно.

Изчисления показват, че горите на Гаяна, разположени на площ от 18 милиона хектара, всмукват ежегодно еквивалента на 20 милиарда тона въглероден диоксид.

Правителството възнамерява да ги съхрани недокоснати за десетилетия напред, а това решение не е "базирано на алтруизъм", казва Джаджо. "Ние ще осребрим тези ресурси и ще ги ползваме за развитието на нашата страна".

През декември властите в Джорджтаун продадоха въглеродни кредити на стойност 750 милиона долара в рамките на дългосрочно споразумение с "Хес" (Hess Corp), една от трите компании, добиваща петрол в страната под шапката на оглавявания от "Ексън Мобил" консорциум.

Гаяна би получила дори и повече, ако цената на въглерода, която в момента е 20 долара на тон се покачи. По думите на Джаджо пазарът има потенциал да достигне 50 долара за тон.

Местните общности, които поддържат горите на Гаяна, се очаква да получат в близките дни 22 милиона долара от вече реализираната сделка, посочи още Джаджо.

Сделката с "Хес" е сключена в рамките на програмата на ООН за борба с обезлесяването.