Внедряването на технологията за улавяне и съхранение на въглерод (CCS) се очаква да набере скорост през 2023 г. в световен мащаб, но растежът няма да се ускори значително до 2025 г. Тогава се прогнозира, че завършването на повече проекти ще утрои сегашния капацитет за складиране. Това е записано в анализ на холандската банка ING, цитиран от Transition Economist. От проектите за CCS, които са в процес на разработка, само три - два в Китай и един в Австралия - се очаква да стартират през 2023 г., увеличавайки общия оперативен капацитет с 2,3 милиона t/годишно, до 44,9 милиона t/годишно.

Оперативният капацитет ще нарасне до 150 милиона тона на година през 2025 г. и повече от 250 милиона тона на година през 2030 г., според прогнозите на ING, които се основават на съобщения за проектни намерения. Засилването на политическата подкрепа, особено в САЩ, е ключов двигател на прогнозирания растеж. Законът за намаляване на инфлацията в САЩ повишава данъчните кредити по раздел 45Q от $50/t на $85/t CO2, уловен и съхранен газ. САЩ също са отделили 11 милиарда долара за демонстрации и мрежи за CCS чрез Закона за инвестициите в инфраструктурата и заетостта. "Заедно тези политики ще увеличат потоците от приходи от проекти, ще стимулират технологичния напредък, ще подобрят свързаната инфраструктура и ще затвърдят водещата позиция на САЩ в технологиите", акцентират от ING.

Големите инвеститори

Американските петролни компании увеличават инвестициите си в CCS и свързаните с тях технологии. Дъщерното дружество на Chevron Chevron New Energies беше водещият инвеститор в един от туровете за набиране на финансиране за проекти, който бе на стойност 318 милиона долара. То бе проведен през декември от канадската компания за улавяне на въглерод Svante. От новаторската компания обяснява, че парите ще бъдат инвестирани в съоръжение за производство на филтри в търговски мащаб във Ванкувър, което се очаква да произведе достатъчно филтърни модули за улавяне на милиони тонове CO₂ годишно в стотици големи съоръжения за CCS.

Отделно, ExxonMobil през декември идентифицира широкомащабното CCS като един от секторите си с "основен акцент" в плана си да увеличи инвестициите си в нисковъглеродни проекти през следващите пет години с 14% в сравнение с предишните насоки за периода.

Хъбовете

Тази година ще видим по-нататъшно развитие на центровете за CCS в световен мащаб, според ING. Повече от 40 милиона тона/година капацитет за улавяне е предложен като част от проекти за въглеродните хъбове в ЕС и Обединеното кралство, най-вече близо до Северно море. В САЩ са планирани 90 милиона тона на година изградени хъбове, повечето от които са концентрирани в Тексас и Средния Запад.

"Повече хъбове за CCS ще подобрят ефекта на разпространение на технологичното ноу-хау, ще увеличат споделянето на тръбопроводи и инфраструктура за съхранение (като по този начин ще намалят разходите) и ще повишат шансовете проектите да получават колективно държавно финансиране", категорични са от ING.

Министерството на енергетиката на САЩ миналия месец отдели 3,5 милиарда долара за подкрепа на развитието на четири регионални центъра за демонстриране на технологията за директно улавяне на CO2 от въздуха в търговски мащаб. Очаква се хъбовете да имат потенциала да уловят и съхраняват постоянно най-малко 1 милион тона/годишно въглероден диоксид - или в геоложки формации, или чрез преобразуване в други продукти.

Германия подготвя свое законодателство за съхранение на CO2

Германия подготвя законодателство, което да направи възможно складирането на въглероден диоксид под земята, предаде Асошиейтед прес и БТА. Тази технология е за предпочитане пред изпускането на парниковия газ в атмосферата, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек пред представители на индустрията в Норвегия.

По думите му такова складиране ще отвори един цял нов пазар, особено за циментовата промишленост и други тежки производства.

Технологията обаче тепърва трябва да бъде доказвана и разработвана. Противниците й твърдят, че тя е несигурна и е по-малко ефективна от слънчевата и вятърната енергия при декарбонизирането на енергийния сектор.

Според Хабек, обаче, който е член на Партията на Зелените, "ние вече не сме в състояние да избираме". "Складирането на въглеродния диоксид под земята е много по-добър вариант от изпускането му в атмосферата. Именно затова Германия вече работи върху стратегия за управлението на СО2 и до средата на годината можем да разполагаме със съответното законодателство".

Разпространени вчера данни от страна на сериозен изследователски център показват, че Германия не е изпълнила заложените за миналата година цели за намаляване на вредните си емисии, въпреки усилията на правителството за разширяване на употребата на възобновяеми енергийни източници.

Берлин признава, че свиването на емисиите до 2030 г. с 65 на сто спрямо нивата от 1990 г. ще бъде истинско предизвикателство.

3e-news.net