Само в един ден, понеделник, 18 юли, три срещи на високо равнище постигнаха резултати в усилията на европейските държави за осигуряване на алтернативни на руските доставки на природен газ. Това се случи в момент, в който Европа се подготвя за евентуално пълно спиране на доставките от Русия в отговор на санкциите заради войната в Украйна.

Председателят на Европейската комисия подписа в Баку меморандум за двойно увеличение на вноса на азерски газ - до 20 млрд. куб. метра на година, до 2027 г. Това е годината, поставена като краен срок за отказ от руски изкопаеми горива. Азербайджан вече увеличава доставките на природен газ за страните от ЕС. Очаква се тази година те да се повишат до 12 милиарда куб. метра при 8,1 куб. метра газ през 2021 г. 

В Париж Франция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката, което гарантира доставките на нефт и природен газ от Персийския залив. Сделката, обявена от френското министерство на икономиката, бе сключена в момент, когато президентът Еманюел Макрон посрещна в Париж президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, предадоха АП и БТА.

В енергийният износ на ОАЕ за Франция преобладават рафинираните петролни продукти. През 2019 г. той достигна рекордната сума от 1,5 млрд. евро.

"Споразумението, което подписваме с ОАЕ, е с двойно стратегическо значение: то ни позволява да се справим с неотложните предизвикателства на енергийната сигурност в краткосрочен план, като същевременно се подготвяме за бъдеще без въглеродни емисии", посочи в изявление френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. Министерството не огласи подробности за споразумението.

Американската агенция за енергийна информация цитира данни, според които ОАЕ притежават седмите по големина доказани запаси от природен газ в света. Страната, която се намира на източния бряг на Арабския полуостров покрай Персийския залив, е сред 10-те най-големи производители на петрол в света, като по-голямата част от петролното и газовото богатство на страната е съсредоточено в Абу Даби. 

Това е първото държавно посещение на Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в Париж от избирането му за президент на страната, обединяваща седем прозападно ориентирани емирства. Шейх Мохамед е фактическият водач на ОАЕ още от 2014 г., като през годините успя да изгради нови съюзи в Близкия изток и с Европа.

АП подчерта близките отношения между Париж и Абу Даби, припомняйки, че по време на посещението на Макрон в Абу Даби миналата година беше сключена сделка на стойност 16 милиарда евро за продажба на френско оръжие на съюзника на Париж в Залива. Сключеният с ОАЕ договор е най-големият в историята на френския износ на военна техника.

Очаква се при посещението на шейх Мохамед във Франция да бъдат подписани и други търговски и енергийни споразумения. Те включват договор между френския енергиен гигант "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) и Националната петролна компания на Абу Даби за осигуряване на енергийни доставки, казаха от министерството на икономиката.

"ТоталЕнержи" заедно с "ЕксънМобил" (ExxonMobil), "КонокоФилипс" (ConocoPhillips), "Ени" (Eni) и "Шел" (Shell) партнират с държавната компания "КатарЕнерджи" (QatarEnergy) в разширяването на най-голямото газово находище в света - "Норт фийлд ийст", което ще засили още повече позицията на Катар, като най-големия износител на втечнен природен газ в света. Катарската инициатива включва и четири комплекса за втечняване на природен газ с комбиниран капацитет от 32 милиона тона годишно, за който инвеститорите наддават.

Италия пък договори увеличаване на газовите доставки от Алжир, като част от плана ѝ за диверсификация и търсене на източници, алтернативни на руските, предаде ДПА. Преди инвазията в Украйна Русия доставяше на Италия 29 милиарда куб. метра газ годишно.

"В последните месеци Алжир се превърна в основен доставчик на газ за нашата страна", заяви в понеделник италианският министър-председател Марио Драги в столицата на африканската страна след среща на министри от двете правителства.

Алжир обеща да осигурява допълнителни 4 милиарда куб. м газ към вече договорените 21 милиарда годишно.

Алжир доставя природния газ през Транссредиземноморския газопровод, който минава през Средиземно море до остров Сицилия. Освен тези доставки, Италия има газови сделки и с други страни, сред които Катар и Азербайджан (по Трансадриатическия газопровод).