Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заминава Баку в понеделник, за да уговаря увеличаване на доставките на азерски природен газ за Европа, съобщи Ройтерс.

"На фона на продължаващото използване на енергията като оръжие от страна на Русия, диверсификацията на нашия енергиен внос е приоритет за ЕС", каза Комисията в Twitter. "Президентът фон дер Лайен и (енергийният) комисар Кадри Симсон ще бъдат в понеделник за Азербайджан, за да засилят допълнително сътрудничеството."

Според проектодокумент, до който Ройтерс е получил достъп на 14 юли, Комисията е предложила на страните от ЕС сделка с Азербайджан за увеличаване на вноса на природен газ и подкрепа за разширяването на инфраструктурата за това. 

Един от газопроводите от общоевропейско значение вече бе открит официално на 8 юли - газовата връзка IGB между Гърция и България. По този повод енергийният министър на Азербайджан Парвиз Шахбазов каза от мястото на събитието, че тази връзка ще даде възможност природните ресурси на страната му да покрият нуждите на България и да се засили диверсификацията на Европа и нейната енергийна сигурност.

"Двете страни (по евентуално споразумение - б.р.) се стремят да подкрепят двустранната търговия с природен газ, включително чрез доставки за Европейския съюз, през Южния газов коридор, на най-малко 20 милиарда кубични метра газ годишно до 2027 г., в съответствие с търговската жизнеспособност и търсенето на пазара", се казва в проекта за споразумение от 11 юли. 

Предвижда се насърчаване разширяването на инфраструктурата, за да се увеличат доставките до Европа, като се добавя, че подобни инвестиции трябва да осигурят пренос и на нисковъглеродни газове в бъдеще (водород).

Комисията и тогава, и сега отказва да дава повече подробности. И сега на линия е започващото посещение на Фон дер Лайен и Симсон в Азербайджан.

Преди днешното заседание на външните министри на ЕС върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че в сряда ЕК ще обсъди бъдещето на газовите доставки. "Няма да спрем подкрепата за Украйна. Има опасност за енергийните доставки. ЕК подготвя мерки за всякакво развитие."

Какви са изгледите за успех на ЕС в Баку

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ в Европа през Трансадриатическия тръбопровод, който е част от Южния газов коридор (ЮГК). Предвижда се за 25 години азиатската страна да изнася годишно над 10 милиарда кубични метра газ за европейския пазар.

Газовата връзка между Гърция и България и Южният газов коридор

Снимка: IGB

ЮГК е дълъг 3500 км и минава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания. Той представлява интегрирана система от тръбопроводи, включваща още Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Пропускателната му способност е 16 милиарда кубични метра, а основен източник - находището Шах Дениз с резерви от 1,2 трилиона кубични метра газ.

Южният газов коридор

Схема: bp

Само за Италия през 2021 г. Азербайджан достави 7 милиарда кубични метра газ по Трансадриатическия тръбопровод, като плановете са обемите да се увеличат през 2022 г.  

България е друга страна по "южния" маршрут с договорени количества от 1 млрд. куб. метра годишно.  IGB е единственият газопровод, който директно ще свърже българския газов пазар с Южния газов коридор. Капацитетът на връзката е 3 млрд. куб. метра с възможност да се качи до 5 млрд. куб. метра. Вече е известно, че Сърбия проявява интерес от внос на азерски газ, като за това е разчита на изграждащата се реверсивна връзка с България. 

Постепенният отказ от руски газ

Правителства на някои страни от ЕС вече обявиха, че ще се откажат окончателно от руския газ до края на 2024 г., сред тях най-големите потребители - Германия и Италия. Германия продължава да задоволява близо 35 на сто от потребностите си от газ от Русия, въпреки че този дял бе 55 на сто преди февруари. Италия пък миналата година достави 40% от нужния й газ от Русия, или около 29 милиарда кубически метра.

Междувременно транзитът на руски газ през Полша вече е прекратен, а доставките на газ през Украйна бяха ограничени след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Германия, четвъртата по големина икономика в света, се подготвя за всякакви сценарии, включително пълно спиране на доставките на руски газ, дори след като редовният 10-дневен период на поддръжка на гигантския газопровод "Северен поток 1" трябва да приключи по-късно тази седмица.

В Туитър в неделя руският посланик в международните организации във Виена Михаил Улянов каза: "Русия никога не е отказвала да продължи доставките на природен газ за Европа и напълно спазва своите договорни задължения".