Финландия изпитва сериозен недостиг на работна ръка. Този проблем съществува отдавна, но през последните месеци общественото внимание бе насочено към други важни теми - една от тях бе присъединяването на страната към НАТО. В неделя, 2 април, във Финландия се проведоха парламентарни избори. И този път въпросът за квалифицираните кадри може да се окаже по-важен отвсякога.

След отпадането на пандемичните ограничения недостигът на работна ръка се задълбочи допълнително. В Уусимаа, най-населения регион, включващ и столицата Хелзинки, делът на незаетите места се е увеличил от 25% през 2019 г. до почти 60% през 2022 година.

Министерството на икономиката и труда предполага, че недостиг на работници има в 56 професии. Сред първите 15 от въпросните професии преобладават тези от областта на здравеопазването и социалните услуги. През март лидерите на всички партии открито признаха в телевизионен дебат, че в момента здравеопазването в страната не функционира подобаващо. Освен всички други проблеми в сферата, там има и недостиг на болногледачи.

Заплатите трябва да нараснат

Проблемът засяга силно и нископлатения сектор. В правителствения списък със секторите, страдащи от недостига на кадри, са и строителният бранш и гастрономията. Нико Флинкман е готвач в рибния ресторант Fisken pa Disken в столицата. За него проблемът е не толкова в липсата на кандидати за работа, колкото в недостига на работници с подходяща квалификация. "Те все пак трябва да бъдат обучавани", оплаква се финландецът, който е усвоил професията си във френския град Лион.

"Заплатите не са особено високи, а работното време може да е доста дълго. Затова се нуждаем от по-висока основна заплата", подчертава той пред DW. Във Финландия няма задължителна минимална работна заплата. Работодатели и синдикати преговарят за тарифни договори в различните браншове.

Само имиграцията може да спаси страната?

Малкият град Канкаанпяа, на около 270 км западно от Хелзинки, е успял да наеме над 100 украински бежанци, които се обучават и сглобяват електрически уреди в местни фабрики. Липсата на знания по езика обаче затруднява интеграцията на някои от тях. Кметът все пак е убеден, че тъкмо имиграцията може да предостави решение на проблема.

"Нашето собствено население просто не е достатъчно, за да осигурим работници. Дори и да успеем да привлечем финландски студенти и безработни към пазара на труда, пак няма да е достатъчно", казва кметът Мика Хатанпя.

Основните партии във Финландия са единодушни, че страната трябва да отвори вратите си за повече кадри от чужбина. Но десните партии гледат на проблема различно. "Те твърдят, че хората нямат стимул да работят, ако социалните помощи и обезщетенията за безработица са прекалено високи", обяснява Меря Кауханен от Финландския институт за икономически изследвания на труда.

Населението на Финландия намалява

Всяка година около 20 000 души имигрират във Финландия, където започват работа. Но мнозина експерти се опасяват, че заради демографските промени това е крайно недостатъчно. Ако не настъпи промяна, през 2034 година населението на Финландия ще започне да намалява. През последните четири години в страната са се раждали по 50 000 деца по-малко на година.

"Населението ни застарява все повече и повече. Не раждаме достатъчно деца, нямаме достатъчно имиграция, а хората живеят по-дълго", обяснява Леена Пьонтинен от съюза Технологични индустрии на Финландия (TIF). На технологичния сектор на страната се пада над половината от общия износ. В този сектор работят 317 000 технически работници. "Нуждаем се от 130 000 нови служители в рамките на следващите 10 години", казва Пьонтинен.

Бизнесът иска повече кадри от чужбина

Компаниите прилагат различни иновативни подходи за решаването на проблема. Американската Microsoft предлага "микродипломиране" след обучение от едва 90 дни. Целта ѝ е да се справи с недостига на технологични специалисти. По този начин компанията се надява да привлече около 100 000 души в рамките на 5 години. А Пека Лундмарк, главен изпълнителен директор на Nokia, се скара с лидера на десните популисти в Twitter, след като политикът заяви, че работниците мигранти вредят на икономиката.

Въпреки че Финландия от години стои начело на списъка с най-щастливите страни в света, тя не прави достатъчно, за да привлече повече работници от чужбина, твърди Пьонтинен. Тя трябва да се възползва от това свое позициониране, за да накара повече специалисти отвън да дойдат във Финландия заради високото качество на живот. А то се отличава със "свежия въздух навън и сигурността в цялата страна, където и петгодишните деца могат спокойно да играят навън сами".

Материалът е публикуван в DW