Финландската комунална компания "Фортум" ще започне проучване на възможностите за изграждане на нови ядрени мощности във Финландия и Швеция, предаде Ройтер, цитирана от БТА. На свой ред обявилата преди 12 г. отказ от ядрената енергия Швеция потвърди, че ще построи нови реактори. 

Финландия наскоро пусна в действие първия нов ядрен реактор в Европа от десетилетие, а в съседна Швеция новото правителство, което ще встъпи в длъжност тази седмица, също планира да изгражда ядрени мощности и да заложи на ядрената енергетика.

"Фортум" ще проучи търговските, технологичните и социалните, включително политически, правни и регулаторни, условия за строеж както на малки модулни реактори (SMR), така и на конвенционални големи реактори, посочва компанията.

"Енергийната независимост, сигурността на доставките и въглеродната неутралност са предизвикателствата, пред които се изправя нашето общество", заяви вицепрезидентът на "Фортум" Симон-Ерик Олус. "Искаме да разберем при какви условия може да ги решим с помощта на ядрената енергетика, която е сигурна и нисковъглеродна".

След 12-годишно закъснение реакторът с вода под налягане (EPR) на АЕЦ "Олкилуото" във Финландия е на път да заработи на пълни обороти точно преди началото на трудния зимен сезон, който се очаква с напрежение в цяла Европа заради продължаващата енергийна криза, информира Франс прес.

След дълги месеци на тестване цялостното въвеждане в експлоатация на реактора е предвидено за декември, но бетонно-стоманената "катедрала", построена от френската група "Арева" (Areva) на югозападното крайбрежие на страната, е достигнала пълната си мощност още в края на септември.

"За да стигнем дотук, бе необходима упоритост и години на трудна работа, така че сега се чувстваме по-скоро добре", казва Йохана Ахо, говорителка на финландската компания за ядрена енергия "Теолисууден Войма Ой" (Teollisuuden Voima Oyj - TVO).

С 1600-те си мегавата това е е най-мощният действащ реактор в Европа и третият в света. Когато третият реактор на АЕЦ "Олкилуото" е достигнал пълната си мощност на 30 септември, той е произвеждал сам около 30 на сто от потребяваната във Финландия електроенергия или 40 на сто заедно с другите два съществуващи реактора - първи и втори.

След отмяната през май на ядрения проект "Ханхикиви 1" на финландската компания "Феновоима" (Fennovoima) и руската "Росатом", засега не е стартиран никакъв нов проект освен третия реактор на АЕЦ "Олкилуото".

Швеция ще построи нови ядрени реактори, заяви един от лидерите на новосформираното правителство на малцинството в скандинавската държава.

"Ще бъдат изградени нови ядрени реактори", каза лидерът на Християндемократическата партия Ебба Буш по време на представянето на новото дясно правителство, което за първи път ще бъде подкрепено от крайнодесните в парламента, цитиран от АФП.

Швеция се обяви през 2010 г. за изваждане от експлоатация на всичките си ядрени реактори през 2010 г. През 2009 г. обаче народните представители в парламента на страната гласуваха да се заменят съществуващите мощности с нови.

Към момента около 40 на сто от електроенергията в страната е произведена от атомна енергия. В края на юни местната енергийна компания заяви, че ще работи по проекти за изграждане на малки модулни реактори.

В момента страната разполага с шест работещи реактора, като по данни на Международната агенция за енергията в Швеция през периода 2017-2020 г. от експлоатация са извадени четири атомни блока за производство на електроенергия.