Инфлацията във Финландия през май е била 7 на сто, което е най-бързият растеж за последните 30 години, се посочва в публикувания днес доклад на статистическата служба, цитиран от ТАСС. В Швеция също е регистрирано най-високото равнище на инфлация 30 г. - 7,2 на сто - по информация на статистическата служба на кралството.

Рекордно висока е и инфлацията в Дания - 7,4 на сто.

За последен път подобна стойност на показателя във Финландия е отчетена през февруари 1990 г., коментира в "Туитър" главният икономист на Централната търговска палата Юка Апелквист.

Статистическата служба на скандинавската страна съобщи, че увеличението на цените през май е било предизвикано от скока на цените на електроенергията и горивата.

Инфлацията във Финландия през април е била 5,7 на сто.

На 21 май "Газпром" потвърди пълното спиране на доставките на газ за финската държавна енергийна компания "Газум" (Gasum) заради неплащане в рубли.

По данните на шведската статистическа служба годишната инфлация през май от 7,2 на сто е най-висока от 1991 г. Месечната - спрямо април 2022 г., е 1 на сто. При тези условия повишението на цените е засегнало основно електроенергията, горивата, хранителните продукти и стоки от леката промишленост. Експертите свързват този факт със скока в цените на енергоносителите.

Рекордните годишни показатели на инфлацията от 7,4 на сто са отчетени и в Дания.