Потребителското доверие във Финландия е спаднало до рекорден минимум през декември, тъй като домакинствата са все по-песимистични за състоянието на икономиката. Това показва проучване, проведено от националната статистическа служба на страната и цитирано от ДПА.

Доверието в икономическото развитие сред бизнеса е останало стабилно в края на годината след понижение през предходните девет месеца, сочи отделно проучване на Конфедерацията на финландските производители - най-голямата работодателска организация в страната. Показателят се е задължал на ниво минус 8 пункта, колкото бе и през ноември.

Потребителското доверие обаче се е понижило до минус 18,5 пункта през декември спрямо минус 16,9 пункта през ноември. Новата стойност е най-ниската, откакто през 1995 г. започва отчитане на показателя.

Данните са събрани чрез анкета сред 1008 души, проведена между 1 и 15 декември.

Влошени са и оценките на потребителите за личната им финансова ситуация. Има леко подобрение на очакванията за финландската икономика, макар те да остават много слаби.

Плановете на домакинствата да харчат пари за стоки с дълготрайна употреба също са рекордно ниски, тъй като според хората периодът е изключително неблагоприятен за купуване а стоки, а тегленето на заеми също не изглежда примамливо.

Проучването отчита и най-високите инфлационни оценки в историята на тази статистика, а инфлационните очаквания са се понижили леко.