Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви днес пред парламента, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, които показват, че България може да се откаже от продължаване на забраната за внос от Украйна.

Подкрепях (забраната) на четири срещи, но на последния Министерски съвет бяха изнесени макроикономически показатели, които показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната, защото има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на нашите земеделски производители там, където възникнат проблеми, посочи Вътев, цитиран от БТА.

Вътев по всяка вероятност има предвид данните, изнесени вчера от финансовия министър Асен Василев, според които приходите от производство на зърнени култури за 2022 г., когато украинският внос беше разрешен, са 9,976 млрд. лв., а печалбата, върху която са платени данъци, за сектор зърнопроизводство, е 2,507 млрд. лв. Резултатите за 2021 г. са дори по-ниски. 

Още вчера стана известно, че земеделският министър ще се съобрази с решението на Министерския съвет за отпадане на забраната за внос.

А днес парламентът гласува да отпадне забраната за внос от Украйна на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе.

Притесненията от страна на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна аграрна страна с огромни обеми, но основателното притеснение е, че страната не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производството на земеделска продукция, каза още Вътев.

По думите му и до момента има внос от Украйна - на сухо мляко, което прави дъмпинг на цените на производителите на прясно мляко, и на слънчоглед, който влиза през Румъния като румънски.

Аграрният министър каза, че се предприемат следните мерки: завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят - хербициди, пестициди и т.н.

Вътев допълни, че в събота ще се проведе среща със зърнопроизводителите, като се очаква днес те да представят своите притеснения и въпроси, за да получат коректни отговори и да бъде набелязана програма за действия.