Земеделските производители от всички сектори са готови за протест срещу решението за възобновяване на вноса на зърно от Украйна. Отпадането на забраната би подкопало възможностите на зърнопроизводителите да продадат своята реколта. Вносът на зърно от Украйна е заплаха за сектора, не защото ще намали печалбите, а защото ще обрече производителите на невъзможност да покрият вложените разходи. Това каза пред медиите Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), цитиран от БНТ.

По-рано министърът на финансите Асен Василев каза, че приходите от производство на зърнени култури за миналата година, когато украинският внос беше разрешен, са 9,976 млрд. лв. Печалбата, на която са платени данъци, за сектора е 2,507 млрд. лева. В същото време забраната за внос на украинско зърно е нанесла щети на хазната за 146 млн. лева от невнесен ДДС.

"Всички държави правят какво ли не, за да защитят интереса на своите земеделци. Само нашата държава прави неща, които никой не иска от нея", заявиха от НАЗ.

Зърнопроизводителите твърдят, че са шокирани от вчерашното решение на Комисията по икономическа политика и иновации да отмени забраната за внос на зърно в Украйна и заявиха, че политическите решения не трябва да са в ущърб на родните земеделци.

"Решението на Комисията беше шок за земеделския бранш и преобърна каруцата. Това решение се взе без никакъв анализ и обосновка. По този начин ние предаваме останалите четири държави - Полша, Румъния, Унгария и Словакия. Месеци наред бяхме единодушни и да се изметнем в последния момент е несериозно", заяви Илия Проданов, цитиран и в съобщение на НАЗ.

Той напомни, че има 600 000 тона слънчоглед от миналата година и още 2 млн. тона продукция се очаква сега. "Има предостатъчно зърно, което може да задоволи нуждите на преработвателите". По думите му няма как да се постави в риск пазара на олио или дори да се повлияе негативно на цената.

"Цената за слънчоглед преди войната беше 1,20 лв., а олиото на цена 3,00 лв. Сега слънчогледът е 0,70 ст., но олиото е 3,50 лв.", отбеляза Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на НАЗ.

Председателят на НАЗ коментира думите на министъра на финансите Асен Василев, който по-рано заяви, че забраната ако продължи до края на годината, се очакват щети от 40 млн. лв. на месец. "Доколкото разбирам 40 млн. лв. загуба струва родното ни земеделие."

На въпрос, зададен от журналисти - какво ще се случи при премахването на забраната за внос от Украйна, Проданов категорично заяви: "Нищо, защото няма да го допуснем."

Той напомни, че вече е взето решение на извънреден Управителен Съвет на Асоциацията за предприемането на протестни действия. "Ще излезем на общонационален протест заедно с други браншови организации от сектор "Земеделие".

"Най-грозното е, че това решение на комисията беше повлияно от лобито на олиопроизводителите", коментираха производителите и завършиха пресконференцията с изречението "Който сее вятър, жъне буря".

Обсъждане и гласуване на решението на комисията в пленарна зала е предвидено за утре.

Междувременно правителството взе решение за отмяна на забраната за внос от Украйна.