Внесеното в парламента предложение за отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна не е обсъждана с министъра на земеделието и храните. Това стана известно от интервю на Кирил Вътев по bTV.

На свое извънредно заседание вчера комисията по икономическа политика и иновации прие проекта на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. В проекта на позицията на България се посочва, че страната ни не подкрепя продължаването след тази дата на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изразяване на позицията.

Предложението е внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и подкрепено в комисията от тях.

Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала. Очаква се на 15 септември Европейската комисия да се произнесе дали ще удължи с още три месеца забраната или не. Тогава изтича срокът на действащите ограничения.

"Сегашната стопанска година е тежка и със, и без забрана. Имаше суша, наводнения, срив на пазара на зърно, а откакто започна войната в Украйна нищо не е същото", каза Вътев и изрази надежда и депутатите, и производителите да проявят разум. И допълни, че не е виждал анализ как отпадането на тази забрана би повлияла на нашите земеделски производители.

Министърът заяви, че откакто е започнала войната в Украйна, "нищо не е същото". Всичко е много различно и голяма част от нашите земеделски стопани са в критично състояние. "Те нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските стоки", каза Вътев.

Решението ще предизвика тежки протести и това трябва да бъде оценено много внимателно. Солидарността с Украйна е налице и през България текат (транзитни) коридори на солидарност. България е съпричастна максимално и съдейства, но ние имаме собствено производство, имаме и наши производители, които трябва да защитим, коментира министърът на земеделието и храните.

По думите му, дори и да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна, едва ли това би се отразило на цените на крайните продукти у нас.

Кирил Вътев посочи, че народните представители не са обсъждали с него отпадането на забраната. От вътрешнополитическа гледна точка това ще създаде изключително напрежение в целия аграрен сектор. Не знам от външнополитическа гледна точка какви договорености има, коментира министърът.

Вчера еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски (Полша) се застъпи за запазване на временните ограничения за земеделския внос от Украйна. Пред Европейския парламент в Страсбург той настоя, че ограниченията са довели до стабилизирането на пазара в петте засегнати държави.

Бяха отпуснати обезщетения на земеделците в засегнатите страни за общо 156 милиона евро, около 70 млн. за Полша, 40 за Румъния, 26 млн. за България, 16 милиона за Унгария и пет милиона евро за Словакия, посочи Войчеховски, цитиран от кореспондента на БТА Николай Желязков. Еврокомисарят отбеляза, че ЕК одобри осигуряването на държавна помощ за засегнатите от войната дружества и така полските земеделци са получили почти три милиарда евро, 343 милиона евро са били одобрени за България, 305 милиона евро - за Унгария, 100 милиона евро за Словакия и 44 милиона евро за Румъния.

Също вчера Полша, Румъния и Унгария призоваха забраната за внос да се запази.